MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ OTVORIO MANIFESTACIJU "SRPSKI DANI" U MAĐARSKOJ! Prvi put u javnosti ikona "Sveti Đorđe" Uroša Predića (FOTO)

Autor:

Vesti

13.09.2024

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Manifestacija ima za cilj da pokaže raskoš i dubinu srpske kulture, duhovnosti i nauke, kao i naš istorijski doprinos životu u Mađarskoj"

MINISTAR ĐORĐE MILIĆEVIĆ OTVORIO MANIFESTACIJU "SRPSKI DANI" U MAĐARSKOJ! Prvi put u javnosti ikona "Sveti Đorđe" Uroša Predića (FOTO)

Foto: Tanjug/ Ministarstvo bez portfelja/ Duško Vukajlović

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević otvorio je manifestaciju "Srpski dani" koja se tokom septembra kroz različite kulturne programe održava na više lokacija u Mađarskoj.

Sinoćno svečano otvaranje manifestacije održano je u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Sentanadreji, gde je prvi put u javnosti predstavljena ikona "Sveti Đorđe" koju je slavni srpski slikar Uroš Predić uradio i darivao porodici Vujić iz Budimpešte kao slavsku ikonu.

Republika

Foto: Tanjug/ Ministarstvo bez portfelja/ Duško Vukajlović

Veličanstvena ikona našeg Uroša Predića

Izložena je i prateća foto-dokumentacija o vezama Predića i Sentandreje, saopštio je kabinet ministra.

- Manifestacija "Srpski dani" ima za cilj da pokaže raskoš i dubinu srpske kulture, duhovnosti i nauke, kao i naš istorijski doprinos životu u Mađarskoj. Srpska zajednica u Mađarskoj, sa svojom bogatom tradicijom, kulturom i duhovnošću, vekovima je davala nemerljiv doprinos u očuvanju i jačanju srpskog identiteta - istakao je Milićević, prenosi Tanjug.

Ministar se posebno zahvalio Eparhiji budimskoj na kontinuiranom radu u očuvanju srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa u Mađarskoj.

Republika

Foto: Tanjug/ Ministarstvo bez portfelja/ Duško Vukajlović

Milićević objasnio kakvu su ulogu Srbi imali u krojenju današnje Mađarske

Milićević je zahvalio mitropolitu Lukijanu i Eparhiji budimskoj na organizaciji manifestacije, koju su podržale Vlada Republike Srbije i predsednik Republike Srpske,a posebno se zahvalio i "našim prijateljima iz Vlade Republike Mađarske koji svesrdno podržavaju srpsku zajednicu u Mađarskoj".

Ministar je u obraćanju naglasio i da će se istorijski dobri dnosi Beograda i Budimpešte dodatno razvijati u narednom periodu.

- Taj put trasirali su predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić i premijer (Mađarske) Viktor Orban. Potpisali smo sporazume dve Vlade od istorijskog značaja - ukazao je Milićević.

Mitropolit budimski Lukijan naglasio je u obraćanju prisutnima da je cilj manifestacije negovanje srpske kulture i tradicije, te zahvalio pokroviteljima ali i Mađarskoj u kojoj se uživaju verske i kulturne slobode, navodi se u saopštenju.

Otvaranju manifestacije prisustvovala je državni sekretar Vlade Mađarske Ester Vitaljoš, gradonačelnik Sentandreje Filip Žolta, ambasadorke Srbije i Bosne i Hercegovine u Budimpešti Aleksandra Đurović i Biljana Gutić Bjelica, kao i brojni predstavnici javnog i kulturnog života Mađarske, Srbije i Republike Srpske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading