Ministar Milićević odao poštu žrtvama genocida u Jasenovcu

Autor:

Vesti

07.09.2024

15:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević poručio je danas u Jasenovcu da je važno negovati kulturu sećanja i da nikada ne smemo zaboraviti veliko stradanje Srba od strane Nezavisne države Hrvatske u Drugom svetskom ratu.

Ministar Milićević odao poštu žrtvama genocida u Jasenovcu

Foto: Duško Vukajlović

On je istakao da neće biti dozvoljena relativizacija i mistifikacija dešavanja u najvećem stratištu Srba.

Ministar Đorđe Milićević prisustvovao je molitvenoj proslavi Svetih novomučenika jasenovačkih koja je održana u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i u Spomen-području ,,Jasenovac“. Molitvenim sabranjem prisutni su odali počast za više od 700.000 nevino ubijenih Srba u najvećem stratištu iz Drugog svetskog rata. Nakon svete arhijerejske liturgije ministar Milićević je obišao spomen kompleks i položio cveće na spomenik žrtvama Jasenovca. 

- Položio sam cveće na spomenik žrtvama genocida koji je nad Srbima počinjen u logoru Jasenovac. Da nikada ne zaboravimo golgotu našeg naroda i da se mudrom i odgovornom politikom borimo da se ovakva stradanja nikada i nigde više ne ponove. Da budemo jedinstveni gde god živeli - jasan je ministar Milićević. 

Podsetimo, ministru u Vladi Srbije zaduženom za odnose sa dijasporom, Đorđu Milićeviću, pre samo pet meseci zabranjeno je da zapali sveću i položi cveće na spomenik žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

Ministar Milićević tada je boravio u radnoj poseti Srbima u okolini Novske. Nakon završenih sastanaka sa predstavnicima Srba iz lokalnog kulturno-umetničkog društva i seoskih mesnih zajednica, sa saradnicima se uputio ka spomen-parku u Jasenovcu, kako bi odao poštu Srbima ubijenim u zloglasnom logoru NDH, međutim, policijski službenik, koji se nije predstavio, naredio je da kombi sa ministrom i njegovim saradnicima odmah napusti Jasenovac.

-Želeo sam samo da položim cveće i zapalim sveću. Nisu mi dozvolili. Zahvalio sam se i otišao, ali vratiću se. Rekli su u jednom momentu da će oni položiti cveće umesto mene. Ne mislim ništa negativno, ali to cveće ću položiti ja – izjavio je tada ministar, koji je danas i održao dato obećanje.

Ministar Milićević istakao je danas u Jasenovcu i da država Srbija, kao i svi Srbi gde god živeli, uvek treba da budu uz svoje sunarodnike, pogotovo one koji žive u Hrvatskoj.

-Danas se podsećamo na veliko stradanje našeg naroda. Zbog toga je naša obaveza i odgovornost da izrazimo poštovanje prema žrtvama i nikada to ne zaboravimo, šireći istinu o Jasenovcu, rekao je ministar Milićević.

Molitvenom sećanju na žrtve Jasenovca, koje je organizovala Eparhija pakračko-slavonska, prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za informisanje i telekomunikacije u Vladi Srbije Dejan Ristić, ambasador Srbije u Zagrebu Jelena Milić kao i ambasador Rusije u Hrvatskoj Aleksandar Nurizade.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading