OVO JE DAN RADOSTI, ALI I VELIKOG UZBUĐENJA! Naši političari se prisetili svog prvog dana škole i poslali jake poruke školarcima!

Autor:

Vesti

02.09.2024

16:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političari za Republiku podelili sećanja na svoj prvi dan škole.

OVO JE DAN RADOSTI, ALI I VELIKOG UZBUĐENJA! Naši političari se prisetili svog prvog dana škole i poslali jake poruke školarcima!

Foto: ST/Vladimir Lukić/Nemanja Pančić/Dragan Kadić, Tanjug/Andrija Vukelic, Shutterstock

Danas je prvi dan školske godine, za đake prvake možda i najveća prekretnica i dan kada polako ulaze u svet odraslih i odgovornih ljudi. 

Naši političari su podelili svoja sećanja na njihov prvi dan škole, koji kako kažu, nikada neće zaboraviti. 

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović nam je priznala da iako je osećala radost zbog polaska u školu, osećala je joj se život menja.

- Skoro sam videla fotografiju bila sam u nekoj roze beloj haljinici i imala sam malu torbicu, a moji roditelji su napisali na pozadini fotografiji ''Ovo je dan radosti, ali i velikog uzbuđenja za našu Slavu'', a ja sam na toj fotografiji prepoznala u očima radost, ali i izvesnu setu i nespokojstvo. Jeste to bio za mene dan radosti, ali sam verovatno negde intuitivno bila svesna da je to nešto potpuno novo, nešto što će mi promeniti život, a meni nepoznato. Tako da mi se čini da nije bila samo radost i verujem da se tako osećaju i svi naši mališani koji danas polaze u prvi razred. Zbog toga nam je potrebno da im svi mi damo podršku, da ti njihovi koraci budu sa većom sigurnošću i da znaju da nisu sami, a da su na jednoj životnoj raskrsnici koja je najvažnija za njihovu budućnost - rekla je Slavica Đukić Dejanović

Nisu sami

Ministarka prosvete je imala i važnu poruku za sve.

- Nisu sami i roditelji i nastavnici i svi mi smo uz njih. Škola je samo jedna nova, bitna sredina u kojoj treba da se stiču, pre svega, veštine koje će od njih praviti dobre ljude, a sve ostalo će oni postići.

Đorđe Milićević, ministar bez porteflja zadužen za dijasporu, ističe da pored prvog dana škole, itekako pamti i svoj učitelja, inače, dobro poznatog u Valjevu, njegovom rodnom gradu.

- Moram priznati da su mi predivna sećanja. Škola mi je bila relativno blizu kuće u kojoj sam odrastao sa roditeljima u Karađorđevoj ulici i imao sam tu mogućnost da sa drugarima idem prvi dan, predivno sećanje i druženje. Tada je bilo drugačije, svi smo imali strahopoštovanje prema učitelju koji je bio moj imenjak, Đorđe Živanović, već sada pokojni, čuveni učitelj iz Valjeva i imali smo strahopoštovanje jer je bio stariji učitelj, znali smo da je bio veoma strog, a mi smo se kao deca raspitivali znali smo kako treba da se ponašamo. Stajali smo dvoje po dvoje u redu, svi sa desne strane hodnika da bi učitelj mogao da prođe, a mi nakon učitelja da uđemo u školsku učionicu - prisetio se Milićević svojih školskih dana.

Foto: ST/Nemanja Pančić

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja

Na nama je da usmeravamo svoju decu

Želim i prvacima i roditeljima i nastavnicima puno uspeha, pre svega našim mališanima, osnovcima i srednjoškolcima želim puno uspeha, ubeđen sam da će u ovoj školskoj godini voditi jedan dijalog što je veoma važno, da će uvek razmišljati i govoriti otvoreno o različitostima, da će razvijati empatiju, a na nama svima je da usmeravamo svoju decu i što više razgovaramo sa njima, jer ja uvek polazim od toga da sve kreće od porodice.

Foto: Tanjug/TARA RADOVANOVIC

Sandra Božić, potpredsednica Vlade Vojvodine

Potpredsednica Vlade Vojvodine Sandra Božić, podelila je sa nama i fotografiju iz đačke klupe.

- Sećam se svog prvog dana u školi naravno, osećanja su bila izmešana jer nisam znala šta da očekujem. Ali su divni drugari iz razreda i tog dana, ali i svih godina kasnije učinili da se u školi osećam sigurno i budem okružena drugarskom ljubavi i igrom. Divnom sećanju na školske dane najviše je doprinela učiteljica Stoja Zorić koja je bila stroga i pravična, ali i puna ljubavi i roditeljske brige za sve nas. Koje smo vrednosti poneli iz školske klupe govori i to da se i dan danas svi iz čitave generacije aktivno viđamo i družimo. Skoro smo proslavili jubilej i svi se okupili. To je nešto posebno, drugarstva koja traju decenijama su nešto najdragocenije.

Foto: Privatna arhiva

Sandra Božić prvi dan škole

Bitno je da deca imaju osećaj sigurnosti koji pruža škola

Prvi dan škole ima poseban značaj kako za decu, tako i za roditelje. Verujem da su osećanja svima izmešana. Tu je radost zbog novih drugara i iskustva, ali i seta zbog odvajanja od roditelja. Škola je prvi korak u svet odrastanja i bitno je da deca imaju osećaj sigurnosti koju pruža škola. Škola je mesto gde đaci stiču osnovu za sve ono što sledi u životu i zato je bitno da se od početka uključe u nastavu i steknu radne navike koje će im koristiti u budućnosti.

Ministar turizma Husein Memić priznaje da je u početku bio razočaran jer je imao učitelja, a ne učiteljicu, ali da ga je upravo učitelj kasnije formirao kao osobu i da mu je na tome veoma zahvalan.

Foto: Dragan Kadić

Ministar turizma Husein Memić

- Dobro se sećam prvog dana, dobro se sećam jer mi je tada bio učitelj, a ja sam navijao da mi bude učiteljica, pa sam bio tužan, ali se na kraju ispostavilo da je taj učitelj oblikovao moje i detinjstvo i uradio nešto što je za mene bilo jako dobro, da jednim delom postanem čovek - iskren je bio ministar turizma. 

Cenite učitelje i budite dobri ljudi

Husein Memić je imao poruku za sve školarce:

- Poručio bih im da cene učitelje, da cene ljude koji utiču na njihovo obrazovanje i da budu dobri ljudi.

U razgovoru za naš portal ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da se od ove školske godine uvode brojne promene koje će se pored uticaja na kvalitet školovanja, odnositi i na sposobnosti, ali i zaštitu i bezbednost učenika.

Kako je rekla, među promenama će biti i portal Zdravitas, kao i ograničen broj učenika po odeljenju, ali i pojedine izmene zakona.

- Preko portala Zdravitas ćemo zapravo pratiti motorne aktivnosti dece, od trećeg razreda osnovne škole do završetka srednje škole. I dovoditi u vezu fizičke karakteristike, fizičku aktivnost sa emnotivnim, kognitivnim uspehom i tako dalje. To će biti jedna od novina. Drugo, ono što za učenike prvog razreda važi jeste da će se rasteretiti broj učenika u odeljenju, pa je maksimalan broj 28 čime se omogućava da nastavnici i učitelji na kvalitetniji način organizuju nastavu i da se obezbedi taj individualni pristup, da se uoče deca koja imaju neke specifičnosti i kojima treba podrška, razvoj talenata, uočavanje nekih eventualno, nedostataka u ponašanju, procesu učenja, kako bi brzo savladali te nedostatke i po mogućstvu ih prevazišli u što ranijem uzrastu - priča ministarka Đukić Dejanović i dodaje:

- Naravno, radićemo mnogo na bezbednosti dece, kako da prepoznaju rizične situacije, kako da ih na vreme uoče i kako da se preventivno ponašaju da ne uđu u njih kada je u pitanju bezbednost dece, što znači da ćemo produžiti projekat koji smo još prošle godine započeli sa Ministarstvom unutrašnjih poslova ''Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo''. Imaćemo i prvi put nacionalnu čitanku već u septembru za učenike prvih i drugih razreda, pa će kroz slikovne poruke deca moći da suoče sa određenim tradicionalnim, nacionalnim svojstvima, istorijom, geografijom, jezičkim karakteristikama, našom nacionalnom umetnošću, jer kad dete zavoli i upozna svoje nacionalne vrednosti tog tipa onda je spremno da uvažava to i u drugim narodima i nacijama i to je jedna od karakteristika koje će biti u ovoj školskoj godini.

- Menjaćemo neke zakone, poverenik za informacije od javnog značaja, određena udruženja i sindikati su dali neke sugestije i vrlo radimo i na promeni teksta našeg osnovnog zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja i to će biti jedan od naših zadataka, dakle normativa koja treba da bude usklađena sa trenutkom u kom žive naši najmlađi sugrađani - zaključila je Slavica Đukić Dejanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading