SPEKTAKL NA NEBU, MIGOVI I ERBAS A320 LETE ZAJEDNO! Uskoro najveći aero-miting u Srbiji!

Autor:

Vesti

10.09.2024

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učestvuje više od 50 letelica Vojske, MUP, "Er Srbije", sportske avijacije...

SPEKTAKL NA NEBU, MIGOVI I ERBAS A320 LETE ZAJEDNO! Uskoro najveći aero-miting u Srbiji!

Foto: Tanjug Ministarstvo Odbrane I Vojska, Vazduhoplovna akademija Dušan Atlagić

Vojska Srbije

U Vršcu će 22. septembra biti održan najveći civilno-vojni aero-miting ove godine u Srbiji. Prema informacijama Srpskog telegrafa, na njemu će učestvovati više od 50 letelica Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, "Er Srbije", kao i privatnih avio-kompanija i sportske avijacije.

Vojska Srbije će, pored helikoptera mi-35M, mi-17 i školskog aviona lasta, u završnom delu predstaviti borbene avione mig-29, koji će zajedno s putničkim avionom erbas A320 "Er Srbije" preleteti iznad vršačkog aerodroma.

Helikopterska jedinica MUP Srbije učestvovaće sa helikopterima erbas H145, H215 superpuma i kamov ka32.

Ulaz na miting biće besplatan, a događaj počinje u 12 časova.

Kako saznajemo, specijalna gošća iz inostranstva Melani Astle biće zadužena za akrobatski deo programa i nastupiće u akro-rutini sa svojim avionom ekstra 330.

Foto: Vazduhoplovna akademija Dušan Atlagić

Ulaz će biti besplatan za publiku

Povod za ovaj spektakl na nebu je 100 godina Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koja, dakle, čitav vek školuje civilni i vojni vazduhoplovni kadar.

Dr Goran Cvijović, direktor Vazduhoplovne akademije, kaže da ova ustanova, zahvaljujući investicijama Vlade Srbije, danas predstavlja najveći evropski potencijal za obuku pilota aviona i helikoptera, avio-inženjera, kontrolora letenja, avio-mehaničara i drugih vazduhoplovnih specijalista u skladu sa konceptom dualnog obrazovanja.

- Jedna zgrada, jedna adresa na Dorćolu svedoči o sto godina burne istorije, a uskoro će postati i dom tehnološki najnaprednijeg simulatora letenja za obuku pilota putničkih aviona tipa erbas A320 - navodi Cvijović.

Simbolika jedne zgrade

Pre 100 godina, 22. septembra 1924, počela je nastava u Državnoj srednjoj tehničkoj školi u Beogradu, u zgradi koju je projektovao slavni arhitekta Josif Bukavac, osnivač, profesor i direktor škole sve do 1940. Od tog dana pa sve do danas, u zgradi u Bulevaru vojvode Bojovića pisana je istorija srpske prosvete, industrije i srpskog vazduhoplovstva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading