SPASAO 25 ŽIVOTA! VOJKAN GAŠIĆ, PONOS POLICIJSKOG SINDIKATA SRBIJE: "Svaka greška može biti fatalna"

Autor:

Vesti

25.08.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U opasnim situacijama moraju se u trenutku doneti prave odluke, kaže predsednik beogradske sindikalne jedinice PSS

SPASAO 25 ŽIVOTA! VOJKAN GAŠIĆ, PONOS POLICIJSKOG SINDIKATA SRBIJE: "Svaka greška može biti fatalna"

Foto: Profimedia, ST/Tamara pavišić, Printscreen

Sve ono što gledate u holivudskim serijama i filmovima, kada sekunde odlučuju o životu i smrti, a pregovarači u poslednjim trenucima spasavaju očajnike, sve je to u svojoj karijeri lično iskusio Vojkan Gašić.

Ovaj član UO Policijskog sindikata Srbije, jedinog člana Evropske policijske unije (EPU), i predsednik sindikalne jedinice Beograd, ponos je ove profesije. Nerado priča o svojim podvizima i jedva pristaje da pomene da je dosad spasao čak 25 života!

- U opasnim situacijama moraju se doneti prave odluke, nema prostora za greške - napominje Gašić.

Već više od dve decenije je u policiji i mnogo toga je preturio preko glave. Odlično zna kako je tanka linija između života i smrti, a novinski stupci su premali da zabeleže sve situacije iz kojih je izašao kao pobednik.

- Odmah pošto je otvoren Most na Adi, dobili smo poziv da muškarac želi da skoči s njega i da izvrši samoubistvo. Na mesto drame krenuli smo nas trojica, a onda smo se razdvojili: dvojica su krenuli na most, a ja sam drugim putem - priča hrabri policajac i nastavlja:

- Dok su mu oni odvlačili pažnju, ja sam prepešačio most i prišao mu s leđa. Već je bio zakoračio preko ograde i nije dozvoljavao kolegama da mu priđu. Govorio je: "Ako priđete, skočiću." Međutim, mene nije video, nije znao šta ga je snašlo, a već je bio u mojim rukama i na sigurnom. Na isti način spasao sam još troje ljudi. Inače, u takvim situacijama pregovarački tim ima glavnu ulogu, da odgovori samoubicu od skoka, a naše je da obezbedimo lice mesta.

Foto: Printscreen

Vojkan Gašić

Uhapsio dvojicu ubica za samo četiri sata

Gašić je pravi podvig izveo 2016, kada je u roku od četiri sata uhvatio dvojicu ubica.

- Posle ubistva u Rakovici, krenuli smo na mesto zločina. U parku su se okupili radoznali građani, a meni je za oko zapao muškarac koji je upadljivo izbegavao da pogleda u našem pravcu. Odmah mi je bio sumnjiv, priveli smo ga, a parafinska rukavica je pokazala da je on vinovnik ubistva - kaže naš sagovornik.
Samo četiri sata kasnije u Gašićeve ruke je pao i Nikola Elezović, koji je teško ranio jednog od vođa Partizanove navijačke grupe "Zabranjeni" Alena Kostića, koji je podlegao povredama.

- Elezovićeva kuća je bila pod opsadom, ali smo ubrzo utvrdili da on nije unutra. Krenuo sam niz ulicu, a jedna baka mi je s terase doviknula da je bio u kući pored i da je pobegao kad me je video. Posle kratke potere, stavio sam mu lisice, ali sam napravio veliku grešku: sprovodio sam ga peške i naišao na veliku grupu "Zabranjenih" koji su hteli da ga linčuju. Ipak, nekako sam ga doveo do marice.

Pukovnik 17 sati pod vatrom držao policajce i taoce

O tome koliko je zapravo posao policajca težak, govori i slučaj iz marta 2010, kada je penzionisani pukovnik Vojske Srbije Duško B. odlučio da oko 23 časa s dva pištolja i rancem na leđima upadne u stan kod komšija.

- Bilo je veoma dramatično. Pukovnik je sporadično pucao na policiju, a tokom 17 sati koliko su trajali pregovori, zamenila su se čak četiri pregovaračka tima, koja su preko telefona pokušavala da ga urazume. Dok su ga kolege zagovarale, komšinica i njen momak, koji su praktično bili taoci, uspeli su da siđu preko merdevina. Tek tada je odlučio da se preda - priseća se Vojkan.

Skočio u bunar da izvuče baku

Jedna od dramatičnijih scena s kojima se naš sagovornik susreo dogodila se pre nekoliko godina u oktobru mesecu, kada je pod nerazjašnjenim okolnostima baka završila u bunaru dubokom dva i po metra:

- Poklopac je ostao otvoren i nikome nije jasno kako je uopšte dozvala pomoć. Kad smo stigli na lice mesta, bilo je jezivo. Mrak, silueta žene. Pozvali smo vatrogasce i dok smo ih čekali, sin nesrećne žene u jednom trenutku viknuo je da je ne vidi više. Automatski sam skočio u vodu, ne razmišljajući o posledicama i provukao se između zida i bake i uspeo da je izvučem živu iz bunara. Bacili su sajlu dole, vezao sam uže oko nje i izvukli su je napolje.

Za noge nad ambisom

Da je potrebno doneti pravu odluku u pravom trenutku, govori slučaj kada je muškarac pozvao policiju i rekao kako ga brat maltretira.

- Muškarac koji je pozvao policiju je izašao napolje, a njegov brat je počeo da paniči kada nas je video na vratima i rekao da će, ako budemo ušli, skočiti kroz terasu. Uspeo sam da ga ubedim da će ući samo doktor, a potom lekaru rekao da ga samo zadrži kad ga bude pregledao. Dok ga je doktor pregledao, on ga je gurnuo i zatrčao se ka terasi. U trenutku sam instinktivno krenuo ka njemu da ga zadržim, ali je on preskočio terasu. Video sam mu noge u vazduhu i ne znam kako, ali uspeo sam da ga zadržim, te sam ga dok je visio napola uhvatio za nogu i vratio nazad.

Briga o svakom članu

- PSS je prvi reprezentativni policijski sindikat
- 2011. izborili su se za prvi posebni kolektivni ugovor za sve zaposlene u MUP
- 2015. spasili 1.500 zaposlenih od otkaza
- obezbeđuju besplatnu pravnu pomoć za svoje članove
- članovi su osigurani u slučaju preloma, bolesti i hirurških intervencija
- svaki član ima pravo na bespovratnu pomoć u slučajevima rođenja deteta i polaska u prvi razred osnovne škole
- svaki član ima pravo na bespovratnu novčanu pomoć u slučajevima smrti člana uže porodice i u slučajevima lečenja duže i teže bolesti
- PSS jednom godišnje organizuje memorijalni sportski turnir Branioci otadžbine

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading