NEBO ĆE SE VEČERAS USIJATI NAD LESKOVCEM! Grđani će imati priliku da vide spektakularni prirodni fenomen poznat kao "SUZE SVETOG LAVRENTIJA"!

Autor:

Vesti

12.08.2024

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Perseidi, poznati i kao "suze Svetog Lavrentija", jedan su od najpoznatijih meteorskih rojeva, a svake godine u avgustu pružaju prizor koji oduzima dah.

NEBO ĆE SE VEČERAS USIJATI NAD LESKOVCEM! Grđani će imati priliku da vide spektakularni prirodni fenomen poznat kao "SUZE SVETOG LAVRENTIJA"!

Foto: Printscreen/Youtube/MyView, Shutterstock

Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju organizuje večeras spektakularan događaj pod nazivom "Zvezdani spektakl na brdu Hisar"u Leskovcu. Posetioci će imati priliku da posmatraju meteorsku kišu poznatu pod nazivom Perseidi, koja će se odvijati od 20 do 23 sata.

Ovaj prirodni fenomen poznat je po svojoj raskošnoj predstavi na noćnom nebu, a organizatori pozivaju sve zainteresovane da im se pridruže.


Perseidi, poznati i kao "suze Svetog Lavrentija", jedan su od najpoznatijih meteorskih rojeva, a svake godine u avgustu pružaju prizor koji oduzima dah. Ovaj prirodni spektakl nastaje kada Zemlja prolazi kroz oblak čestica prašine koje je ostavio komet Swift-Tuttle. Kao rezultat toga, dolazi do pojave svetlih meteora koji prelaze noćno nebo svojim blistavim tragovima.

Perseidi su zapravo prvi meteorski roj koji je povezan sa nekom kometom, odnosno kojima je određeno matično telo. Vezu između Perseida i komete 109P/Svift-Tatl otkrio je Đovani Skjapareli 1866. godine


Brdo Hisar, koje se nalazi u Leskovcu, predstavlja idealno mesto za posmatranje Perseida. Sa svoje visine, omogućava posetiocima neometan pogled na noćno nebo, pružajući im priliku da uživaju u magičnom prizoru meteora koji se spuštaju sa neba.

Svi zainteresovani za posmatranje Perseida na brdu Hisar trebalo bi da ponesu udobnu stolicu i ćebe kako bi mogli udobno da sede i posmatraju ovaj nebeski spektakl. 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading