GRAD VELIČINE ORAHA NAPRAVIO KARAMBOL U SRBIJI: Nevreme se NE ZAUSTAVLJA - tuče sve pred sobom (VIDEO)

Autor:

Vesti

20.07.2024

16:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na društvenim mrežama kruže snimci koji prikazuju snažne pljuskove, grmljavinu i grad u raznim delovima Srbije.

GRAD VELIČINE ORAHA NAPRAVIO KARAMBOL U SRBIJI: Nevreme se NE ZAUSTAVLJA - tuče sve pred sobom (VIDEO)

Foto: printskrin/instagram/192_rs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorava na nestabilno vreme u većem delu Srbije, praćeno kišom, pljuskovima i grmljavinom. U naredna dva sata se očekuje najjače nevreme sa jakim pljuskovima, grmljavinama i velikom količinom padavina na teritoriji Moravičkog okruga, Ljiga i Lazarevca, a ponegde i gradom, sa tendencijom postepenog premeštanja ka Beogradu. U pojedinim delovima Beograda takođe se očekuju kiša i pljuskovi s grmljavinom, dok je u Vojvodini u narednom satu uglavnom suvo, uz izolovanu pojavu pljuska i grmljavina.

Snimci nevremena širom Srbije

Na društvenim mrežama kruže snimci koji prikazuju snažne pljuskove, grmljavinu i grad u raznim delovima Srbije. Snimak snažne kiše u Dudovici, naselju u opštini Lazarevac, svedoči o intenzitetu padavina koji je zahvatio ovaj kraj. Takođe, snimak iz Gornjeg Milanovca prikazuje izazove s kojima se stanovnici ovog grada suočavaju usled obilnih padavina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Ovako izgleda snažni grad u mestu Guriševci (Topola, Šumadijski okrug):

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Takođe, ništa bolje nije ni u Barzilovici kod Lazarevca:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Kada je reč o vremenskim nepogodama, grad može biti jedna od najopasnijih pojava. Ova vrsta padavina može naneti veliku štetu usevima, vozilima i objektima, ali pre svega može ugroziti sigurnost ljudi.


Kako nastaje grad?

Hladni vazdušni slojevi koji se nalaze iznad toplih vazdušnih masa stvaraju idealne uslove za stvaranje grada. Kapi vode se uzdižu u atmosferu i zamrzavaju se na kristaliće leda, a zatim se sudaraju s drugim kapima vode koje se takođe ledi, stvarajući tako sve veće i tvrđe grudvice koje padaju na zemlju.

Opasnosti od grada

Jedna od najvećih opasnosti od grada je šteta koju može naneti usevima. Poljoprivrednici se bore s posledicama gradonosnih oluja koje mogu uništiti mesece rada i truda. Takođe, grad može izazvati oštećenja na vozilima i kućama, kao i na infrastrukturi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading