ŠUMADIJSKA SELA ZAVIJENA U CRNO: Grad za nekoliko minuta uništio voće i žitarice

Autor:

Vesti

07.06.2024

14:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jako olujno nevreme pogodilo kragujevačka sela, odmah se formiraju komisije za procenu štete

ŠUMADIJSKA SELA ZAVIJENA U CRNO: Grad za nekoliko minuta uništio voće i žitarice

Foto: RINA

KRAGUJEVAC – Jako olujno nevreme praćeno gradom, vetrom i obilnom kišom pogodilo je veliki broj šumadijskih sela, a najveća šteta na poljiprivrednim kulturama pričinjena je u selima Jarušice, Čumić, Lužnice, Masloševo i Stragare. Velika šteta pričinjena je i na seoskim lokalnim putevima, a u nekoliko kuća je ušla i voda.

- Šteta je potpuna na voću koje sada pristiže na borbu, sve je desetkovano za samo par minuta. Velika šteta je i na žitaricama, pšenica, ječam i ovas su bili pred žetvom. Strašno je nvreme bilo, ni stariji ne pamte ovakvu apokalipsu, kažu meštani sela Stragari za RINU.

Prema najavama iz loklane samouprave Grad Kragujevac će se potruditi da maksimalno izađe u susret poljoprivrednicima i tokom sutrašnjeg dana će biti formirane komisije koje će da urade procenu oštećenih kultura kako bi sagledali štetu. Svi koji su pretrpeli štetu potrebno je da sekretaru mesne zajednice prijave o kojim kulturama je reč i koja površina.

Foto: RINA

 

 

Tokom poslednjeg nevremena koje je zahvatilo Šumadiju protivgradna zaštita je juče dejstvovala i ispaljeno je 92 a samo na teritoriji Kragujevca 66 raketa.

Meštani sela Gornje Jarušice pretrpeli su veliku štetu, koja je padavinom grada naneta poljoprivredi. Mnogim meštanima je uništeno sve ono što nije bilo pod krovom: kompletna letina, bašte, voćnjaci, kukuruz, pšenica. 

Gradonosni oblaci zahvatili su i sela Šatornja, Blaznava, Vinča, Plaskovac, Ovsište, Trnava.

"Grad je padao skoro pola sata, negde duže, negde kraće, zavisi kako se kretao oblak, ali manje od 10 minuta nije nigde. Šteta je velika, to je zasigurno što vam mogu reći, a kolika je tačno znaćemo sutra. Najveću štetu, kao i uvek, pretrpele su poljoprivredne kulture, naročito voće koje je sada stiglo za berbu, povrće, ratarski usevi. Pored grada, bila je i obilna kiša, a kako najavljuju meteorolozi, do kraja dana je na snazi upozorenje pa samo da molimo Boga da nas ne pogodi još jedan talas nevremena", kaže za Regionalnu informativnu novinsku agenciju RINA Marko Nikolić, poljoprivrednik iz sela Ovsište.

 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading