OVO ĆE BITI OTKUPNA CENA MALINE! Postignut dogovor između Vlade Srbije, hladnjačara i proizvođača!

Autor:

Vesti

31.05.2024

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usaglašeno je da početna cena otkupa maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača

OVO ĆE BITI OTKUPNA CENA MALINE! Postignut dogovor između Vlade Srbije, hladnjačara i proizvođača!

Foto: pixabay.com

U Vladi Republike Srbije, na sastanku koji je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Aleksandar Martinović održao sa predstavnicima asocijacija udruženja malinara i hladnjačara postignut je dogovor o ceni maline u 2024. godine.  

Usaglašeno je da početna cena otkupa maline bude 250 dinara po kilogramu, kao i da razmer dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od prosečne izvozne cene u korist proizvođača, dalje se navodi.

Takođe, država će proces otkupa maline pratiti dvosmerno i ukoliko bude bilo neophodno, a u cilju da nijedna strana ne bude oštećena, intervenisaće u skladu sa Zakonom, a u vezi sa postignutim dogovorom biće potpisan i sporazum.

Martinović je ovom prilikom još jednom podvukao da samo ujedinjenjem, odnosno sinergijom poljoprivrednika i državnih organa može da se odgovori na izazove veoma zahtevnog svetskog i evropskog tržišta hrane, u konkretnom slučaju maline. On je istakao da bi bilo celishodno da se napravi sistem u kome će i mali i veliki proizvođači sihronizovano funkcionisati".

Sastanku je prisusvovala državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Livija Pavićević, državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, pomoćnik ministra unutrašnje i spoljne trgovine Žarko Malinović, pomoćnici ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević i Nenad Katanić, kao i predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, zatim predstavnici Privredne komore Srbije, Republičkog zavoda za statistiku i predsednik opštine Arilje Predrag Maslar.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Maja

01.06.2024 21:25

Znaci da su proizvodjaci maline, postali prosjaci. Pored toliko rada i ulaganja, na dnevnicu od 5_6000 dinara, i ostale troskove, 250 dinara za kilogram. E ja celu povrsinu od 50 ari, pustam da propadne jer necu dalje da upadam u troskove. Ko je lud neka bere i dalje odrzava malinjake.