Help hendikep za pristupačniju Srbiju

Autor:

Vesti

24.05.2024

14:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovom prilikom upućen je poziv kompanijama da unosom podataka podrže razvoj aplikacije.

Help hendikep za pristupačniju Srbiju

Foto: Foto PKS

Aplikacija Help Hendikep, namenjena osobama sa invaliditetom, kompanijama u Srbiji, lokalnim i nacionalnim institucijama i udruženjima, pruža jedinstvenu bazu pristupačnih lokacija i time unapređuje svakodnevnu mobilnost osoba sa invaliditetom i njihovu uključenost u društvene aktivnosti, istaknuto je na prezentaciji u Privrednoj komori Srbije.

Ovom prilikom upućen je poziv kompanijama da unosom podataka podrže razvoj aplikacije. 

Help hendikep obezbeđuje brži i lakši pristup informacijama o lokacijama prilagođenim osobama sa invaliditetom, a kompanijama, osim društveno odgovornog angažmana, omogućuje promociju poslovanja i nove kontakte. Unosom na mapu lokacija firmi i institucija koje obezbeđuju pristupačnost za osobe sa invaliditetom, korisnicima će, u samo nekoliko klikova, biti dostupne informacije o poslovnim objektima, mestu za parkiranje ili uslugama kompanija, objasnio je Miloš Resanović, autor aplikacije koju je razvio u saradnji sa Centrom za digitalnu transformaciju Privredne komore Srbije.

 

Razvoju aplikacije, koja je za sada najviše namenjena osobama sa otežanim kretanjem, doprinosiće najviše sami korisnici koji mogu na mapi da ostave podatke o pristupačnoj lokaciji, fotografije, a one se potom šalju administratoru koji ih proverava i odobrava njihov unos. Registrovani korisnici mogu međusobno da razmene informacije, podatke i ostave komentare. Da bi se aplikacija što brže snabdela podacima, neophodna je saradnja sa domovima zdravlja, poštama, marketima, benzinskim pumpama, klinikama, bankama, hotelima, provajderima, restoranima, policijskim stanicama...

Predrag Nikolić, direktor Centra za digitalizaciju Srbije istakao je da će Centar nastaviti da otvara vrata ovakvim inicijativama i da pruža konkretnu podršku u povezivanju sličnih ideja sa korporativnim svetom kako bi što pre dobile svoju praktičnu primenu.

„Društvo kojem težimo postaćemo onda kada svakom pojedincu omogućimo aktivan i samostalan život s jednakim pravima za sve. To je cilj svih nas“, poručila je predstavnica zaštitnika građana Olja Jovičić, ukazujući da će aplikacija biti korisna svim građanima. Podsetila je i na jedan od prioriteta te institucije – zaštita prava osoba sa invaliditetom. 

Georgi Genov, direktor HORES-a ocenio je da će se Hel Hendikep uklopiti u projekat putovanja bez prepreka koji predviđa označavanje pristupačnih lokacija u hotelijerstvu, sertifikaciju restorana. 

Govoreći iz ugla korisnika, Zvonko Nikolić, rukovodilac grupe za razvoj i podršku pravnih procesa u NIS-u, rekao je da ljudi u kolicima svet gledaju drugim očima, jer najobičnije stepenice, ivičnjaci, vrata, kaskade, često prestavljaju nepremostive prepreke i da je neophodno razvijati svest o tuđim potrebama.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom i one se svakog dana suočavaju sa problemima nedostatka rampi, neobeleženim parking mestima, nedovoljno širokim vratima, odsustvom liftova ili prilagođenog toaleta.

Takođe, veliki problem predstavlja i nedostatak informacija na internetu o lokacijama prilagođenim za osobe sa invaliditetom, a neretko je upitna i verodostojnost raspoloživih podataka i to je jedan od razloga zašto je nastala ovakva aplikacija, ukazano je na prezentaciji.

PKS poziva kompanije da podrže razvoj aplikacije

Unosom podataka o pristupačnim lokacijama, kompanije i institucije podržaće razvoj aplikacije koja je besplatna za sve.
Firme koje to žele, moći će od prvog jula da postanu partneri aplikacije, da obezbede svoj logo na mapi kako bi bili jasno prepoznatljivi, istaknuti u pretrazi i osvarili druge pogodnosti.

Детаљније о апликацији на адреси: helphandicap.rs

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading