NOVO UPOZORENJE RHMZ: Čak 12 reka u Srbiji preti da se izlije!

Autor:

Vesti

23.05.2024

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RHMZ je takođe objavio prognozu vodostaja za velike reke u Srbiji za naredne dane.

NOVO UPOZORENJE RHMZ: Čak 12 reka u Srbiji preti da se izlije!

Foto: Tanjug/AP

Rano jutros, Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je hidrološko upozorenje koje se odnosi na stanje reka na vodotokovima u Srbiji. Upozorenje je posledica nedavnih padavina, a prema prognozama RHMZ-a, vodostaji na određenim rekama će biti u porastu do 24. maja, sa mogućim lokalnim izlivanjima na bujičnim vodotocima.

Zapadna i Južna Morava, zajedno sa pritokama, kao i reke Mlava, Pek, Timok, Jasenica, Kubršnica, Crnica, Belica, Lepenica, Lugomir i Resava, suočiće se sa umerenim i većim porastom vodostaja. Ova upozorenja ukazuju na potencijalne rizike od izlivanja, a građanima se savetuje da prate dalje informacije i preduzmu neophodne mere opreza.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja - upozorili su iz RHMZ.

RHMZ je takođe objavio prognozu vodostaja za velike reke u Srbiji za naredne dane. Prema prognozama, vodostaji na više vodotokova će porasti za čak pola metra, dok će vodostaj Dunava biti u manjem porastu, sa tendencijom umerenog porasta narednih dana. Na Tisi se očekuje stagnacija vodostaja, dok će vodostaj Save biti u porastu sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta. Velika Morava će imati vodostaj u porastu u naredna dva dana.

Vodostaj Dunava je u manjem porastu sa tendencijom manjeg i umerenog porasta naredna četiri dana. Na Tisi je vodostaj u stagnaciji sa tendencijom stagnacije naredna četiri dana. Vodostaj Save je u porastu sa tendencijom stagnacije i manjeg porasta naredna četiri dana - navode iz RHMZ.

Vodostaji na Dunavu i Tisi trenutno se nalaze u domenu srednje niskih vrednosti, dok su na Savi u domenu niskih i srednje niskih. Što se tiče Velike Morave, vodostaji su u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine.

- Vodostaji na Dunavu i Tisi su u domenu srednje niskih, na Savi u domenu niskih i srednje niskih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine - saopštili su.

RHMZ je pozvao građane da prate dalje informacije i savete nadležnih institucija, a takođe je dostupan i link sa uputstvima Sektora za vanredne situacije MUP-a o ponašanju u slučaju poplava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading