SRBIJA I KINA U OPERACIJI "BAKAR": SVET VAPI ZA CRVENIM ZLATOM IZ BORA! Pokazali se pravi efekti dalekovide strateške odluke iz 2018.

Autor:

Vesti

09.05.2024

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj metal je ključan za napuštanje fosilnih goriva, a naš rudnik postaje najveći u Evropi

SRBIJA I KINA U OPERACIJI "BAKAR": SVET VAPI ZA CRVENIM ZLATOM IZ BORA! Pokazali se pravi efekti dalekovide strateške odluke iz 2018.

Foto: Nebojsa Mandic,Tanjug /Strahinja Acimovic

Srbija i Kina učinile su pravi potez 2018, kad je kompanija "Ciđin" preuzela uporavljanje RTB Bor. Trgovina bakrom ulazi u superciklus, kažu eksperti za sirovine, a tona je već prešla cenu od 10.000 dolara. Ovaj metal, kao najbolji provodnik struje, ključan je u odricanju od fosilnih goriva, a "Ciđin Srbija" je na putu da postane najveći proizvođač u Evropi.

SVET NA PREKRETNICI

Izbor "Ciđina" za strateškog partnera bio je podvrgnut kritici onih koji su u vreme dok su bili na vlasti pokušali da ga privatizuju tri puta i nisu uspeli. Međutim, stvari su krenule s mrtve tačke kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao direktorom "Ciđina" u Kini. Cena bakra tad je bila niska, a 1. maja na londonskoj berzi metala trgovalo se s 10.034 dolara za tonu.

- Fondovi sipaju novac privatnih investitora na tržište metala - objasnio je razlog visoke cene Sandip Daga iz analitičke kuće "Metal Intelligence Centre".

Ekspert iz Ciriha Joakim Berlebah rekao je za nemački Dojče vele da je bakar najvažnija sirovina za energetski zaokret.

- Ako stvarno želimo da se odreknemo fosilnih goriva, onda u neredne tri decenije moramo da proizvedemo isto toliko bakra, kao u celoj istoriji civilizacije dosad - rekao je Berlebah i dodao da je i ponuda sve manja jer nema dovoljno rudnika bakra.

Time se i odluka o strateškom parnerstvu sa "Ciđinom" pokazala ne samo mudrom nego i strateški dalekovidom. Čen Đinge, predsednik borda direktora "Ciđina", rekao je u sedištu ove kompanije u kineskom Sjamenu da se planira da Srbija za pet godina postane najveći proizvođač bakra u Evropi.

- "Ciđin" je proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata u Srbiji prošle godine. Planiramo da za pet godina kapacitet bude 450.000 tona bakra i 10 tona zlata - rekao je Đinge.
Trenutno je po proizvodnji bakra ispred Srbije samo Poljska, s oko 390.000 tona. U svetu ima i većih proizvođača, ali to podrazumeva i visoke troškove transporta, pa je pozicija Srbije na ovom tržištu zagarantovana.

Analitičar Mičel Vajdmer iz "Ban of America" smatra da će se visoka cena bakra trajno zadržati.

CENA ĆE SAMO RASTI

- Dugoročno očekujem samo rast cene. Trgovina bakrom je pred superciklusom koji će dugo trajati - zaključio je Vajdmer.

Rast potražnje za bakrom postepeno prerasta u očajničku potrebu. Norveška se čak priprema za početak vađenja bakra u velikim morskim dubinama kod svoje obale, ali se navodi da ni to ne bi moglo da zadovolji glad za crvenim zlatom.

Darko Obradović: Jačamo geopolitičku moć

Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu, ukazuje da ulaganje Kine u proizvodnju bakra u Srbiji stvara preduslove za razvoj industrije električnih vozila kod nas.

Republika

Foto: Republika

Darko Obradović

- Pored toga, Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi. Tako postoje svi uslovi da Srbija zatvori ciklus i postane lider zelene tranzicije, čime će ojačati svoj geopolitički položaj i ekonomsku moć u sektoru električnih vozila za koje su litijum i bakar ključni - kaže Obradović i dodaje da je važno političke odnose pretvoriti u ekonomske, tako što će se formirati sektori finalnih proizvoda kod nas.

Zoran Spasić: Doprinos ekonomskom rastu

Zoran Spasić, predsednik Centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, kaže da su, zahvaljujući ličnim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Si Đinpinga, odnosi Srbije i Kine na najvišem istorijskom nivou.

- Srbija će biti vodeći proizvođač bakra u Evropi. Imamo železaru i RTB Bor, koji odlično rade nakon kineskih investicija i to će doprineti ekonomskom rastu naše države - kaže Spasić.

Republika

Foto: foto zijinmining

Velike ambicije Čen Đinge

Si poklonio Vučiću skulpture Hrama neba i Hrama Svetog Save

Predsednik Kine Si Đinping, tokom zvanične posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poklonio je skulpture Hrama neba u Pekingu i Hrama Svetog Save napravljene od čelika. Fotografiju na kojoj Si Đinping i Vučić u prisustvu supruga posmatraju poklone objavila je na Tviteru pomoćnik ministra inostranih poslova Kine Hua Čunjing.

Republika

Foto: Printscreen X

Sijev poklon Vučiću

Ona je navela da skulpture Hrama neba i Hrama Svetog Save označavaju kinesko-srpsko prijateljstvo.

- Železara u Smederevu je simbol kinesko-srpske saradnje na velikim projektima, a priča o tome kako čeličana donosi prosperitet celom gradu neguje se u obe zemlje - navela je Hua Čunjing.

INVESTICIJE U ENERGETIKU OD 2,68 MILIJARDI EVRA

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i dve kineske kompanije o investicijama od ukupno 2,68 milijardi evra.

Ona je izjavila da je veliko zadovoljstvo što u okviru istorijske posete kineskog predsednika Srbiji ima priliku da potpiše važne sporazume. Tako je s "Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology" potpisan memorandum vezan za projekat izgradnje fabrike solarnih panela kapaciteta jednog gigavata u Paraćinu. Takođe i za izgradnju solarne elektrane snage 200 megavata.

Republika

Foto: Tanjug/Emilija Jovanović

 

- Planira se da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo oko 30 miliona evra i zaposleno oko 180 radnika, a dodatno će ova kompanija investirati 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane - rekla je ministarka.

Ona je potpisala i okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu s "China Energy International Group", kapaciteta do 100.000 barela dnevno. Ukupna vrednost ove investicije iznosi 2,4 milijarde evra, a u planu je zapošljavanje 700 ljudi i indirektno angažovanje 2.400 radnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
dulence

09.05.2024 19:33

uz kinu srbija ce postati prava mala mocna vele sila

Djura

09.05.2024 19:35

Srbija i Kina su se obavezali na bolju budućnost i mir. Imamo zajedničke ciljeve koje ćemo zajedno uspešno ostvariti

Ena

09.05.2024 19:55

Велика част је посета Председника Кине, а захваљујући додатним споразумима и подршци Кине Србија ће имати још бржи развој.

Rada

09.05.2024 20:02

Ulaganje Kine u proizvodnju bakra od velikog je znacaja za dalji razvoj Srbije.