PLJUSKOVI, GRMLJAVINA I GRAD! Narednih dana HAOS, a evo kada sledi stabilizacija vremena

Autor:

Vesti

06.05.2024

20:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na području Srbije od utorka posle podne do petka, a najčešće tokom srede i četvrtka očekuje se opasnost od izraženijih grmljavinskih procesa, uz obilnije pljuskove i moguću pojavu sugradice i grada.

PLJUSKOVI, GRMLJAVINA I GRAD! Narednih dana HAOS, a evo kada sledi stabilizacija vremena

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ, Shutterstock

Početak ove sedmice doneo je Srbiji uticaj oslabljenog termičkog grebena sa jugozapada, uz prilično tople vazdušne mase. Očekivane maksimalne temperature u drugoj polovini sedmice biće uglavnom oko 20 stepeni, što predstavlja značajan pad u odnosu na prethodne dane kada su dostizale i do 28 stepeni.

Sredinom ove sedmice očekuje se uticaj ciklona iznad Đenovskog zaliva, koji će se potom do petka premeštati na jugoistok duž Jadranskog mora, a potom dalje preko Grčke i Egejskog mora. Ovo će rezultirati promenljivim oblačnim i nestabilnim vremenom, sa povremenim pljuskovima i grmljavinom.

Na području Srbije od utorka posle podne do petka, a najčešće tokom srede i četvrtka očekuje se opasnost od izraženijih grmljavinskih procesa, uz obilnije pljuskove i moguću pojavu sugradice i grada. Lokalno bi moglo pasti od 20 do 30 litara kiše po kvadratnom metru, a ovi procesi, iako potencijalno opasni, su uobičajeni za ovo doba godine.

Naredni vikend doneće stabilizaciju vremena. U većini predela tokom vikenda biće suvo, uz dosta sunčanih perioda, dok se u nedelju kiša i pljuskovi sa grmljavinom očekuju uglavnom na jugu Srbije. Maksimalna temperatura biće od 19 do 24°C.

Dok je ovih dana u Srbiji vreme nalik pravom prolećnom, centralna i zapadna Evropa nalaze se pod uticajem ciklonske aktivnosti i grmljavinskih oluja, a jako zahlađenje sa snegom zahvatilo je sever i zapad evropskog dela Rusije. Ovi ekstremni vremenski uslovi su u kontrastu sa trenutnim vremenom u Srbiji, gde su prosečne maksimalne temperature za ovo doba godine od 20 do 24°C.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading