DRAMA U OVČARSKO-KABLARSKOJ KLISURI: Izgubila se grupa Rusa, potraga u toku!

Autor:

Vesti

04.05.2024

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U samu akciju uključeni su i pripadnici Interventne jedinice kao i saobraćajna policija.

DRAMA U OVČARSKO-KABLARSKOJ KLISURI: Izgubila se grupa Rusa, potraga u toku!

Foto: RINA

Tokom popodnevnih časova u Ovčarsko-kablarskoj klisuri kod Čačka, izgubila se grupa gostiju iz Rusije. Na teren su odmah upućene spasilačke ekipe, koje pokušavaju da lociraju i spasu izgubljene turiste. 

- Potraga traje od 18 časova, oni su locirani u delu Savinih isposnica i ekipe vatrogasaca spasilaca pokušavaju da ih spasu i izvuku sa nepristupačnog terena. Otežavajuća je okolost što pada mrak i trenutno vatrogasci- spasioci pokušavaju da ih što pre nađu - potvrdjeno je za agecniju RINA sa lica mesta. 

U samu akciju uključeni su i pripadnici Interventne jedinice kao i saobraćajna policija.

Prema prvim nezvaničnim informacijama, izgubilo se troje Rusa koji su članovi delegacije iz ove zemlje. 

Strma stena i pećina na Kablaru bile su mesto na kom je deo svojih isposničkih dana proveo Sveti Sava, a 1939. godine u čast ovog sveca tu je podignuta crkva.

Do nje se može doći samo peške, uzanim šumskim putem. Sveto mesto je izgrađeno zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću, a kako je zadnji deo puta potpuno nepristupačan za bilo koje vozilo ili životinju, radnici su ručno i na leđima preneli sav materijal za izgradnju. Tako je bilo tada, a tako i sada jer se ovde gradi konak u kom će vernici moći da prenoće. Tokom prethodnih meseci veliki broj vernika odazvao se ovoj akciji i težak materijal ponovo se nosio na leđima, a sledeća doborvoljna akcija zakazana je za 11. novembar.

- Materijal su iznosili dobrovoljci. Nije lako, ali ko god je voljan, čistog srca došao je da na neki način ugradi deo sebe u ovu bogomolju. Dolazili su čak i ljudi sa decom da pomognu. Sam taj podvig, izaći do samog vrha, vredi doživeti pa čak i za ljude koji nisu u veri, osetili bi ogromnu božiju silu i blagodat. Zato pozivamo sve koji mogu i žele da dođu i na našu sledeću akciju - rekao je za RINU jedan od organizatora i učesnik u akciji.

(RINA)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading