KO JE TOMA GVANTANAMO KOJI PAKUJE HAPŠENJA U MUP? Otkriven još jedan član kriminalne hobotnice koja progoni generala Slobodana Malešića

Autor:

Vesti

09.04.2022

09:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika afera trese MUP Srbije: Tomislav Radovanović, načelnik Službe za specijalne istražne metode UKP, po nalogu bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića, ojadio je fond Gvantanamo, saznaje Srpski telegraf.

KO JE TOMA GVANTANAMO KOJI PAKUJE HAPŠENJA U MUP? Otkriven još jedan član kriminalne hobotnice koja progoni generala Slobodana Malešića

Foto: printscreen/TV Prva

Ovo je otkrio načelnik novosadske policije general Slobodan Malešić, koji je zbog svega toga morao da bude sklonjen iz službe na brutalan način - hapšenjem na osnovu neosnovanih optužbi za trgovinu uticajem. U tom cilju je u policiji i tužilaštvu stvorena istražno-mafijaška hobotnica, čiji je deo i Radovanović.

PARE ZA DROGU

- Kao jedan od kandidata za direktora policije, Radovanović je video priliku da ukloni konkurenciju i naredio da se Malešić stavi na mere, tačnije da se prisluškuje 24 sata dnevno. Kada je shvatio da je general saznao za te kriminalne radnje, pala je odluka da se diskredituje i tako ućutka po svaku cenu. Radovanović i njegovi saradnici su godinama bili na platnom spisku "kavačkog klana", tačnije Dijane Hrkalović i Velje Nevolje i zgrnuli ogromne pare. Fond Gvantanamo se odnosi na novac koji je Amerika uplaćivala našem MUP na ime troškova smeštaja i obezbeđivanja zatvorenika koje su SAD, po međunarodnom sporazumu, poslale u Srbiju - pojašnjava naš sagovornik iz policije.

Te pare su korišćene za kupovinu i distribuciju droge, kao i za plaćanje insajdera koji su radili za "kavčane", dodaje naš izvor, koji naglašava da je ovo klasičan primer kako Dijanini kadrovi i dalje vedre i oblače u MUP.

Radovanović je svojevremeno, gostujući na jednoj TV, optužio bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića da je radio za jednu zapadnu obaveštajnu službu koja je uspostavila mrežu saradnika od tajkuna i organizovanih kriminalnih grupa. Rekao je i da je prelomna tačka bila kada je ministar otputovao u SAD u vezi predmeta "Gvantanamo" i uspostavio direktan kontakt i saradnju s tom obaveštajnom službom.

Ko sve smešta generalu

Republika

Foto: MUP Srbije

Slobodan Malešić

 

- BRANISLAV EREMIĆ, načelnik Odeljenja za korupciju MUP
VODIO ISTRAGU MIMO TUŽILAŠTVA

- TOMISLAV RADOVANOVIĆ, načelnik SSIM
OJADIO FOND GVANTANAMO, NEZAKONITO PRISLUŠKUJE

- DEJAN KOVAČEVIĆ, načelnik SUK
PIJAN VADIO PIŠTOLJ NA POLICAJCE

- MLADEN NENADIĆ, predsednik Specijalnog suda
ODBIO DA POLIGRAFSKI TESTIRA MALEŠIĆA

- LIDIJA IGNJATIĆ, postupajući tužilac
OPTUŽIVANA DA SARAĐUJE S CRNOGORSKOM MAFIJOM

Međutim, prećutao je da je upravo on bio zadužen za saradnju s Amerikancima u predmetu "Gvantanamo", odnosno resocijalizaciji bivših robijaša iz tog zatvora, odnosno da je imao direktan pristup novčanom fondu.

KOČENJE ISTRAGE

Kako su mediji svojevremeno pisali, Radovanovićevi sinovi su pre nekoliko godina učestvovali u tuči u kafiću u beogradskoj opštini Stari grad, u kojoj je jedan mladić teško povređen. Jedan od sinova, koga je zaposlio kod sebe u SSIM, zbog toga je trebalo da dobije otkaz, međutim, spasila ga je lično Dijana Hrkalović. On je naknadno priznao krivicu i pozvao se na institut oportuniteta, dok je drugi sin uslovno osuđen.

HITNO SMENITE NAČELNIKA SUK!

Dejan Kovačević, načelnik Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije i pomoćnik ministra policije, ne sme više da bude na ovoj funkciji, a morao bi i da bude procesuiran zbog niza krivičnih dela koja je učinio.

 

On je posle proslave Nove godine 2022. u Filmskom gradu na Košutnjaku pijan izazvao saobraćajnu nesreću, a potom potegao pištolj na saobraćajce koji su došli da izvrše uviđaj. Slučaj je zataškan uz pomoć visokog funkcionera MUP.
Osim toga, zaposleni u MUP otvoreno pričaju da je često pijan i da se bahati, čak i na radnom mestu, da namešta ljude koji mu nisu po volji i pakuje im prijave bez ikakvih dokaza. On je optuživan za malverzacije još na početku karijere, ali je, umesto kazne, dobio unapređenje.

Marko Nicović, nekadašnji načelnik beogradske policije i advokat, kaže za Srpski telegraf da, ukoliko se optužbe pokažu kao istinite, Kovačeviću nije mesto u policiji.

- S tim pedigreom on nikako ne bi mogao da ostane na toj poziciji i morao bi da bude smenjen. Svojim delima on šteti ugledu MUP, a, osim toga, sledi mu krivična prijava. Takođe, s obzirom na to da se priča da mesečno zarađuje više od pola miliona dinara, moraće da vrati sve što je protivpravno uzeo - objašnjava Nicović.Na pitanje otkud on i dalje na poziciji načelnika s obzirom na to da je napravio toliko prekršaja, Marko je kratko odgovorio:

- Znači da ga je neko štitio, a to je loš primer za policiju.

Vučić: Ne možemo da se pohvalimo našim pravosuđem i tužilaštvom

Predsednik Vučić se preksinoć tokom gostovanja na RTS dotakao i problema u pravosuđu:

- Doneli smo važne ustavne promene. I sad kad se ovim pravosuđem za 10 godina budemo pohvalili, kao što danas ne možemo da se pohvalimo našim tužilaštvom i pravosuđem, uprkos činjenici da ima mnogo časnih i dobrih ljudi, to je zahvaljujući toj reformi i efikasnosti.

Potvrda ovih njegovih reči je i rad Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je veoma ažurno kada je Malešić u pitanju, ali pravi silne propuste kada se radi o pojedinim interesnim grupama. Primera radi, donelo je skandaloznu odluku da predmet protiv Filipa Koraća, desne ruke vođe "škaljaraca" Luke Bojovića, prebaci Višem javnom tužilaštvu, što znači da ga više ne smatraju delom organizovane kriminalne grupe.

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mladen Nenadić

 

Specijalni tužilac Mladen Nenadić bio je akter skandala i kada je odbio da Darku Veskoviću, optuženom u postupku za ubistvo Blaža Đurovića, ponudi status zaštićenog svedoka upravo protiv Koraća, koji je bio optužen da je podstrekivao na likvidaciju. I tada se oglasio predsednik Vučić:

- Čovek nam traži da mu zaštitimo nekog člana familije u nekoj stranoj zemlji i onda mu sutradan rane tog člana familije jer mi nismo u stanju da mu damo status svedoka-saradnika. Neću odustati da pitam kako je moguće da ne postoji krivično delo za koje Filip Korać nije gonjen, a da nema nijedne presude.

 

- Istragu su pratile čudne okolnosti i kočenje od samog početka, pa je na kraju sve zataškano. Radovanović je bio blizak državnoj sekretarki, pa su zbog toga upućeni bili iznenađeni kada je posle njenog pada osuo paljbu po njoj - pisali su beogradski mediji.

Kako naš sagovornik konstatuje, na čelu SSIM su od početka bili ljudi koji nisu bili u stanju da službu vode profesionalno i zakonito, pa je postala izvor afera. Radovanović je na funkciju došao posle smene Dejana Milenkovića Bagzija, koji je takođe optužen zajedno s Hrkalovićkom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Ja

09.04.2022 19:31

Teško nama sa njima