80 GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA! Vučić polaže venac na spomenik Neznanom junaku

Autor:

Vesti

20.10.2024

08:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina

80 GODINA OD OSLOBOĐENJA BEOGRADA! Vučić polaže venac na spomenik Neznanom junaku

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Povodom 80 godina od oslobođenja Beograda, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić položiće venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

On se tim povodom oglasio na svom Instagram nalogu:

- Osamdeset godina je prošlo od herojskog oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Vekovima unazad, nepokolebljiva lјubav prema slobodi davala je snagu našem narodu za pobede u ratovima. Nikada nećemo zaboraviti hrabrost naših predaka u borbi za pravdu protiv mnogostruko jačih neprijatelјa. Neka je večna slava i zahvalnost svim hrabrim ženama i muškarcima koji su položili živote za slobodu našeg naroda - napisao je predsednik na svom Instagram nalogu.

 

 

Nakon toga će prisustvovati otvaranju izložbe Vojna diplomatija na putu ka slobodi, u 12 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju predsednika Republike.

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen pre 80 godina, 20. oktobra 1944. posle tri godine i sedam meseci nemačke okupacije.

Glavni grad Jugoslavije snage sovjetske armije uz pomoć snaga NOVJ oslobodile su tokom Beogradske operacije, a nakon višednevnih teških borbi i uz brojne žrtve. Beogradska operacija bila je jedna od ključnih, ako ne i najvažnija vojna akcija na prostoru okupirane Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.

Zauzimanjem Beograda od strane Crvene armije, odnosno snaga Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, zapravo je rešeno ključno pitanje potonje sudbine Jugoslavije i ko će o njoj dalje odlučivati. Sudbina Vlade Kraljevine Jugoslavije u Londonu, odnosno Krune, bila je tada zapečaćena. Sovjetska vojska se tad još uvek zvala Crvena armija. Izvorno, Radničko seljačka Crvena armija. Taj naziv je zadržan do februara 1946. kada je preimenovana i formalno pravno u Sovjetska armija.

Ulazak sovjetske Crvene armije u Jugoslaviju Josip Broz Tito dogovorio je prethodno prilikom susreta sa Staljinom u Moskvi septembra 1944. Beograd je pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu bio počev od aprila 1941. godine. Nemačka komanda insistirala je da se Beograd ima pretvoriti u tvrđavu, te da ga treba braniti svim raspoloživim snagama. Grad je imao strateški značaj. Bio je takođe važan zbog izvlačenja nemačkih trupa sa juga, od pravca Soluna. Beograd je u Drugom svetskom ratu stradao, i velikim delom je razoren, počev od 6. aprila 1941. kada su ga teško bombradovali Nemci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Zeljko Pesic

20.10.2024 08:08

Beograd je u Drugom svetskom ratu stradao, i velikim delom je razoren, počev od 6. aprila 1941. kada su ga teško bombradovali Nemci.

Sasa

20.10.2024 08:12

Beograd danas slavi 80. godina od svog oslobodjenja!

Sasa

20.10.2024 08:13

Beograd danas slavi svoje oslobođenje!

Sasa

20.10.2024 08:14

Vucic će kao i svake godine položiti venac na Avali!