BRNABIĆ SA PREDSEDNIKOM PARLAMENTA FINSKE: razgovarali o evropskim integracijama i litijumu!

Autor:

Vesti

08.10.2024

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je objasnila da će Finska imati nadzemni, a Srbija, ukoliko se projekat bude realizovao, imati podzemni kop.

BRNABIĆ SA PREDSEDNIKOM PARLAMENTA FINSKE: razgovarali o evropskim integracijama i litijumu!

Foto: TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se večeras sa predsednikom parlamenta Finske Jusi Hala-Ahoom s kojim je razgovarala o evropskim integracijama, ali i o litijumu budući da će ta zemlja, kako je prenela, biti prva zemlja na evropskom kontinentu koja će rudariti i prerađivati svoj litijum.

- Finska je jedna od vodećih država na svetu po nivou zaštite životne sredine, pa sam zamolila da u tom aspektu vidimo kako se te dve oblasti poklapaju - rudarenje i zaštita životne sredine - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je objasnila da će Finska imati nadzemni, a Srbija, ukoliko se projekat bude realizovao, imati podzemni kop. Ona je gostu iz Finske poželela dobrodišlicu u Srbiju i ukazala da dve zemlje obeležavaju 95 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, pa je samim tim poseta još važnija.

- Moja ambicija i jedan od prioriteta rada je da u ovom sazivu budemo mnogo jači i da iskoračimo u smislu parlamentarne diplomatije i da pomognemo čitavoj zemlji, predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi u našim evropskim integracijama - rekla je Brnabić.

Zamolila je, kako kaže, predsednika finskog parlamenta da pomognu savetodavno i tehnički Srbiji na evropskom putu, da se otvori klaster 3 i da se nastavi sa reformama. Predsednik parlamenta Finske ocenio je da su odnosi Finske i Srbije odlični.

- Verujem da delimo brojne vrednosti i ambicije na međunarodnom planu. Smatram da postoji prostor za jačanje naših bilateralnih odnosa na mnogim poljima, naročito na polju privrede - rekao je Jusi Hala-Aho.

On je kazao da Finska u potpunosti podržava evropski put Srbije i da je mesto Zapadnog Balkana u EU.

- Proširenje procesa je na zaslugama i osnovne reforme i vladavina prava nalaze se u središtu procesa pristupanja EU. Ja sam pozvao predsednicu parlamenta da poseti Finsku sa parlamentarnom delegacijom kako bismo nastavili ovaj izuzetan dijalog - rekao je on.

Takođe, dodao je da su razmenili mišljenja o regionalnoj situaciji na Zapadnom Balkanu kao i o bezbednosnoj situaciji u Evropi zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

- Rusiji se ne sme dopustiti da pobedi u svom ratu agresije. I naša podrška Ukrajini treba da bude odraz toga. Ovaj rat se ne tiče samo Ukrajine i Evrope, već i zaštite međunarodnog poretka i odbrane teritorijalnog integriteta i suvereniteta nezavisnih zemalja - rekao je on.

Zahvalio je Srbiji na podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i drugoj podršci koju je pružila Ukrajini.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Martina

08.10.2024 21:46

Srbija se razvija velikom brzinom. Ponosna sam na našu vlast šta sve radi kako bi obezbedila bolju budućnost.

Martina

08.10.2024 21:46

Srbija se razvija velikom brzinom. Ponosna sam na našu vlast šta sve radi kako bi obezbedila bolju budućnost.

Rade

08.10.2024 21:46

Finska je oduvek bila naš pouzdan partner!

Janko

08.10.2024 21:47

Naša diplomatija iz dana u dan jača, kao i naša pozicija u svetu!