VUČIĆ UČESTVOVAO NA PANELU U HAMBURGU: Moramo gledati u budućnost, ne samo na dnevne probleme

Autor:

Vesti

08.10.2024

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon Hamburga direktno ide u Tivat!

VUČIĆ UČESTVOVAO NA PANELU U HAMBURGU: Moramo gledati u budućnost, ne samo na dnevne probleme

Foto: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od juče je na hamburškoj konferenciji o održivosti, na kojoj se razgovara o daljoj implementaciji zajedničkih procesa za postizanje ciljeva održivog razvoja UN.

Vučić je danas govorio na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama". 

Obraćanje predsednika Vučića za medije

- Ovo su bile dobre stvari, sada moramo u Tivat - rekao je predsednik.

- Neki koji misle da mogu da se iživljavaju nad Srbiji, dobiće odgovor, tamo na licu mesta. evo me dolazim - rekao je Vučić, povodom odlaska u Crnu Goru.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA NA PANELU

Predsednik Aleksandar Vučić učestvovao je na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama".

- Neću govoriti osam minuta, neće mi toliko trebati. Mislim da je ovo velika šansa da se pridružimo ovoj velikoj alijansi. Kada govorimo o sjajnim šansama, moramo pričati o velikim izazovima pred nama. Moramo govoriti i o viziji i podršci našem narodu. Nedavno sam razgovarao sa kancelarom Šolcom o tome, nije samo pitanje rudarenja, već zajedničke budućnosti i načinu upotrebe litijuma - rekao je on.

Vučić naglašava da je to i pitanje baterija, fabrika, kao i pitanja da li imamo više sirovina i ruda.

- Svi će se uskoro suočavati sa manjkom električne energije. To je problem svih zemalja. Veštačka inteligencija i potrošnja struje moraju nas pripremiti za to. Važno je da definišemo način kako ćemo to uraditi. Moramo se boriti protiv siromaštva, da naše narode učinimo bogatijim. Da napravimo bolje okruženje za sve u regionu i za političke razgovore, i da izbegnemo moguće sukobe - kazao je predsednik.

On se zahvalio Olafu Šolcu, i istakao da će Srbija uvek biti pouzdan partner.

- Veoma sam srećan što možemo da sarađujemo sa našim evropskim i afričkim prijateljima. Usuđujem se da kažem da smo mi najviše proafrička država u Evropi, i otvoreni smo za saradnju sa svima. A našim nemačkim partnerima da poručim - računaćemo na vašu podršku, ne samo ekonomsku, već i političku. Suočavamo se sa raznim izazovima, što nije uvek lako, ali ćemo se truditi da obezbedimo sve zaštitne mere - nastavio je Vučić.

Naglasio je da je prioritet zaštita životne sredine, i da je siguran da će to biti veoma uspešan projekat.

- Moramo gledati u budućnost, ne samo na dnevne probleme. I verujem da ćemo zajedno uspeti da pobedimo sve izazove i rešimo sve probleme. Hvala vam puno, i samo da znate da možete da računate na Srbiju, i da Srbija uvek može da računa na vas - rekao je Vučić, na šta je pozdravljen aplauzom.

Predsednika Vučića je juče dočekao nemački kancelar Olaf Šolc.

Konferenciju, koja se održava prvi put, otvorio je Šolc, a na prvom panelu će govoriti i predsednik Svetske banke Adžaj Banga, predsednik Namibije Nangolo Mbumba i premijerka Barbadosa Mia Motlej.

Na skupu učestvuju šefovi država, predstavnici privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Hamburška konferencija o održivosti, u vreme rastućih geopolitičkih kriza, promoviše multilateralnu razmenu, podstiče otvoreni dijalog i ima za cilj jačanje uloge i poverenja u međunarodna partnerstva. 

Tokom dva dana konferencije planirane su brojne diskusije koje su fokusirane na dizajn političkih okvira za zajedničko delovanje i stvaranje iskoraka za postizanje Ciljeva održivog razvoja do 2030. godine.

Hamburška konferencija o održivosti posebno ima za cilj jačanje uloge i odgovornosti privatnog sektora u novim savezima za održivost. 

Inače, Ciljeve održivog razvoja, usvojile su Ujedinjene nacije 2015. godine kao univerzalni poziv na akciju za okončanje siromaštva, zaštitu planete i obezbeđivanje da do 2030. godine svi ljudi uživaju u miru i prosperitetu.

Hamburška konferencija o održivosti je nastala kao inicijativa nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, Fondacije Mikel Oto i grada Hamburga.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
ada

08.10.2024 09:13

Njegova sposobnost da komunicira ključne teme za region bila je očigledna i privuci će pažnju prisutnih

ada

08.10.2024 09:14

Pohvalno je što se Vučić upustio u raspravu o ekonomskim i političkim izazovima sa kojima se suočava Zapadni Balkan

Doca

08.10.2024 09:14

To je dobra stvar za Srbiju

ada

08.10.2024 09:15

Na panelu će jasno staviti do znanja da je Srbija otvorena za saradnju i dijalog sa svim susedima