VEĆINU NJIHOVIH ZAHTEVA SMO VEĆ ISPUNILI! Mali o štrajku prosvetara: Zbog njega ispaštaju samo đaci

Autor:

Vesti

02.10.2024

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar smatra da su razgovori ključni za dalji razvoj situacije

VEĆINU NJIHOVIH ZAHTEVA SMO VEĆ ISPUNILI! Mali o štrajku prosvetara: Zbog njega ispaštaju samo đaci

Foto: Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas povodom štrajka prosvetnih radnika najavljenog za danas da štrajk nije rešenje, jer zbog njega ispaštaju samo đaci i da je on za razgovore, kao i to da je Vlada Srbije najveći deo zahteva prosvetnih radnika već ispunila.

- Ispunili smo zahteve da oni dobiju status ne baš zaštićenog lica, ali status koji može da im osigura veću bezbednost i sigurnost, zatim zahtev oko izjednačavanja koeficijenta a što se tiče povećanja plata, kada smo videli koliki nam je fiskalni prostor, rekli smo da će prosvetni radnici imati 50 odsto veće povećanje od 1. januara naredne godine u odnosu na sve ostale zaposlene u javnom sektoru - rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara na pres konferenciji održanoj povodom početka nove nagradne igra Uzmi račun i pobedi.

Mali je naveo da je dosta toga urađeno i da će to biti nastavljeno i 2026. i  2027. godine, a kada je reč o zahtevima prosvetnih radnika da osnovna plata u prosveti bude jednaka prosečnoj zaradi u republici, istakao je da je prosečna zarada nastavnog osoblja u prosveti već veća od prosečne zarade u republici.

- Složili smo se s tim, samo treba vreme da se to dostigne - naglasio je Mali i dodao da on nije za ucene već za razgovore.

Istakao je da je nedavno usvojenim rebalansom budžeta za prosvetu izdvojeno dodatnih 12 milijardi dinara i da su ta izdvajanja iz godine u godinu sve veća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (31)

Loading
Ana

02.10.2024 12:11

Ovo nisu ni prosvetni, niti politički protesti, već striktno opozicioni. Nije normalno da dobiješ jedne godine povećanje plate od skoro 20 odsto, sledeće ti ponude još 12 odsto na tu sumu, a ti ideš u proteste.

Aca

02.10.2024 12:12

Slažem se, prosvetni radnici bi trebali da razumeju kako štrajk utiče na decu koja nisu kriva za njihove probleme.

Stefan

02.10.2024 12:12

Drzava ima para za povecanje plata prosvetnim radnicima kao i drugim radnicima u javnom sektoru

ivana

02.10.2024 12:13

Ovo je još jedan primer kako opozicija manipuliše pitanjima koja su važna za narod, a sve zarad vlastitih interesa.