SAZNAJEMO! POKRENUTA NOVA SPECIJALNA OPERACIJA PROTIV NAŠE ZEMLJE: Optužiti Srbiju za NATO BOMBE!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

28.09.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči Vučićevog govora u UN počela je prljava sinhronizovana kampanja koja se odnosi na agresiju 1999.

SAZNAJEMO! POKRENUTA NOVA SPECIJALNA OPERACIJA PROTIV NAŠE ZEMLJE: Optužiti Srbiju za NATO BOMBE!

Foto: Tanjug AP

Bilo je potrebno samo nekoliko sati pošto je predsednik Aleksandar Vučić završio svoj govor u Ujedinjenim nacijama, gde je podsetio na nepravdu međunarodne zajednice prema nekadašnjoj SRJ, a što je rezultiralo bombardovanjem zemlje i pokušajem otimanjem Kosova i Metohije od Srbije, da se zahukta prljava sinhronizovana kampanja koja je započela neposredno pre toga.

Specijalna operacija vodi se sa svih strana, pre svega, od mrzitelja iz regiona i dela srpske opozicije, a cilj je jedan: Optužiti Srbiju da je sama kriva što je 1999. zasuta NATO bombama.

NAORUŽAVANJE

Mada i vrapci na grani znaju da je do bombardovanja došlo zbog želje najmoćnijih država sveta da Albanci dobiju još jednu državu na Balkanu, kao i grubim kršenjem Povelje UN, ovih dana smo svedoci grube zamene teza. Tema i tajming nisu slučajni. Srbija se godinama nosi s pritiscima da prizna Kosovo, ali jedan deo međunarodne zajednice u poslednje vreme upadljivo ignoriše teror nad srpskim stanovništvom u južnoj srpskoj pokrajini. I dok se Srbija bori da se vrati za pregovarački sto i pokuša da reši problem, Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija, to odbija, uz amin svetskih moćnika.

Graovac: Opozicija pokazuje u službi čijih interesa radi

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost podseća da je glavni cilj NATO te 1999. bio da stavi KiM pod svoju kontrolu, da tu izgradi svoje baze, između ostalih i Bondstil, koja će im služiti za kontrolu ovog dela Balkana.

- Iz geostrateških razloga je izvršena ta akcija. Samim tim danas, kada zapadni zvaničnici govore o tome da su agresiju na Srbiju sproveli zbog nepoštovanja navodnih ljudskih prava na Kosovu, to je ništa drugo nego opravdavanje, pokušaj da se opravdaju za ta nedela koja su počinili prema našoj zemlji - kaže Graovac i dodaje:

- Kada ih neko u našoj zemlji pravda za to što su uradili, a to radi dobar deo naše opozicije, onda na najbolji način govore, u stvari, u službi čijih su interesa. Ne svoje države i svog naroda.

Istovremeno, unutrašnji faktor - opozicija i opozicioni simpatizeri plasiraju narativ da je Srbija u prošlosti kriva za sve najgore što ju je snašlo, pa se tako priprema teren da ako dođe do eskalacije na jugu, opet će biti odgovorna samo Srbija, a ne oni koji zveckaju oružjem mesecima i godinama.

Predsednik Srbije je u UN optužio zemlje koje su učestvovale u bombardovanju 1999. da "svakodnevno naoružavaju" Kosovske bezbednosne snage.

Republika

Foto: Tanjug AP

Predsednik Aleksandar Vučić u Ujedninjenim nacijama

- I kada ih pitate po kom to međunarodnom aktu rade, jer to je sve pokušaj izazivanja rata, rušenje normi UN, dobijete najgluplji mogući odgovor: "Pa, ne prihvatamo Povelju UN i Rezoluciju UN zato što je za nas promenjena situacija jer mi smo priznali nezavisnost Kosova" - rekao je šef države.

Već sutradan poslanik stranke Srbija centar Stefan Janjić rekao je u parlamentu da u ovoj vlasti sede isti ljudi koji su doveli do bombardovanja Srbije.

Sandra Božić: Još da nas ubede da je bačeni uranijum bio lekovit

Sandra Božić, potpredsednica Vlade Vojvodine, u razgovoru za naš list kaže da svaki put kad nekome iz okruženja zasmeta to što predsednik Srbije poštuje državu Srbiju, narod i srpsku istoriju svedočimo salvama uvreda i organizovanim napadima:

- Ti napadi orkestrirani su iz jednog centra, a pridružuju im se svi oni kojima smeta jaka Srbija. Najgore od svega jeste što postoje pojedinci iz opozicije u Srbiji koji se trude da budu što gori i uvredljiviji prema svojoj državi i narodu, kako bi pridobili simpatije nekih ambasada. Zato nije čudno da Janjić Srbiju okrivljuje jer je na Srbiju NATO izručio na tone osiromašenog uranijuma. Samo je još ostalo da nas ubedi da je to bilo lekovito i opravdano. Takvu vrstu autošovinizma ne smemo da dozvolimo, a nastup Aleksandra Vučića kako u UN tako i na svakodnevnom nivou pokazuje najbolji način zaštite nacionalnih interesa.

- Neki od vas bili su u vlasti kad je zemlja bombardovana, znate šta ste ostavili - ništa. Napravili ste jednu nulu i sad se hvalite rezultatima. Pa, zbog vas smo bili bombardovani, zbog vas, zbog vas - zapenio je Janjić.

Istovremeno na društvenoj mreži X bosanskohercegovački novinar i kolumnista Dragan Bursać okrenuo se sličnom narativu.

- Vučićeve laži u UN: 1. Zapad je uništio Jugoslaviju (Jugoslaviju je uništio Milošević pokušavajući stvoriti Srboslaviju uz pomoć JNA, Crkve Srbije i početničke ideologije). 2. Srbija je bila jedan od osnivača UN 1945. (to je bila Jugoslavija), 3. Beograd je kao glavni grad Srbije bio bombardovan 1941. zato što je Srbija pružala otpor nacistima (Beograd je bio glavni grad Kraljevine Jugoslavije, a Srbija je pod Nedićem bila na strani nacista i sila osovine) - napisao je Bursać.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter

Tvit Dragna Bursaća

Ovaj tvit je retvitovao Slobodan Georgiev, jedan od urednika medija u vlasništvu Dragana Šolaka.

Niz je potom nastavio još jedan Ponošev stranački saradnik Duško Lopandić, čovek koji je, podsećanja radi, bio deo opozicione delegacije koja je išla u Brisel "da traži pravdu" posle navodne izborne krađe. Kako je poručio, opet s jednog od Šolakovih kanala, "ona politika je dovela do potpune katastrofe, rata s najvećom vojnom organizacijom na svetu".

SERVER, DŽOZEF...

I tako dalje, sličan narativ koristili su mnogi opozicionari tokom prethodnih dana skupštinskog zasedanja, a ne prođu ni dva-tri dana ni da nas neki od dežurnih regionalnih srbomrzaca, poput Servera, Edvarda Džozefa i sličnih ne "obavesti" da smo sami izazvali sve što se desilo 1999. Sve to, naravno, uz terciranje iz Prištine.
Ko posle svega ovoga misli da je ipak reč o seriji nepovezanih slučajnosti, može biti samo mnogo naivan ili mnogo zlonameran. Sve je, dakle, prilično jasno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (25)

Loading
Doca

28.09.2024 21:08

Srbija nije kriva za bomordaovanje

Maša

28.09.2024 21:10

Najlakše je optužiti Srbiju na sve. Ali mi smo takav naroda da ćemo se uvek boriti sa nepravdom.

Jeca

28.09.2024 21:10

Samo treba da nas ostave na miru više....

Filip

28.09.2024 21:11

Srbija nije kriva za Nato