KOSMET I DALJE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH TEMA! Brnabić o radu skupštine: Ukoliko se skrati današnja rasprava, o litijumu moguće u ponedeljak

Autor:

Vesti

27.09.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodna skupština pred velikim izazovima i važnim odlukama

KOSMET I DALJE JEDNA OD NAJVAŽNIJIH TEMA! Brnabić o radu skupštine: Ukoliko se skrati današnja rasprava, o litijumu moguće u ponedeljak

Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Jadranka Ilic/Nemanja Jovanovic/AP Photo/Risto Bozovic, Peđa Vučković

Skupština Srbije nastavila je danas u 10 časova raspravu po amandmanima na rebalans budžeta, a predsednica Parlamenta Ana Brnabić navodi da ukoliko se ta rasprava skrati i večeras dođe do glasanja, onda bi o zahtevu opozicije za zabranu istraživanja litijuma i bora, moglo da se raspravlja već od ponedeljka.

- Danas nastavljamo rad po amandmanima kojih je 146 tako da taj broj znači po poslovniku da mi možemo da razgovaramo o tome 14 sati. Ukoliko opozicija želi da govorimo o projektu Jadar, mogli smo da se dogovorimo da imaju samo one amandmane na rebalans budžeta na kojima insistiraju - rekla je ona za RTS. 

Brnabić je naglasila i da je tačno to sa jedne strane što kaže opozicija da je bilo i mnogo više amandmana, ali kako je dodala, kada ih je bilo mnogo više to je značilo da vi u stvari zloupotrebljavate taj institut amandmana da bi produžili vreme sednice i kupili vreme za neke druge rasprave.

Prema njenim rečima ta zloupotreba je očigledna, a to se najbolje vidi da kad dođe dan za glasanje ti koji su predlagali amandmane, ne da ne glasaju za njih nego nisu čak ni prisutni na glasanju

Republika

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Tanjug/Filip Krajinčanić, Wikipedia/Balkan, Pudelek, Pixabay

Kosmet ostaje jedna od najvažnijih tema

Predsednica Skupštine Srbije je dodala i da ona što se tiče teme o AP Kosovu i Metohiji nema nikakav problem da to bude u redovnom zasedanju Parlamenta.

- Ja očekujem zaista čitav niz izuzetno važnih zakona za našu zemlju i za sve naše građane u redovnom zasedanju od 1. oktobra pa do kraja godine - rekla je ona.   

Brnabić je naglasila i da je ove godine nastup delegacije Srbije, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem u UN drugačiji i da je razlika u odnosu na prethodne godine očigledna, jer je bio praćen nizom sastanaka, protokolarnih sastanka, kao i učešćem na različitim ceremonijama, gde je Srbija bila pozivana.

Prema njenim rečima poruke koje je u svom govoru u UN uputio Vučić važne su zbog očuvanja i borbe za teritorijalni integritet Srbije i za objašnjavanje kada je svet počeo da kako ističe "srlja u haos"

Brnabićeva podseća da je to krenulo 1999. godine agresijom NATO-a na Srbiju.
a da je 2008. godine produbljeno kada su države požurile da prihvate takozvano nezavisno Kosovo.

Predsednica Narodne skupštine izjavila je i da je kada je KiM u pitanju, retorika sada oštrija, ali sankcije za Prištinu i dalje izostaju, kao i dijalog.

Ona je naglasila i da je novina drugačiji stav prištinskih saveznika naročito specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Zaracina prema Prištini i prema premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju.

Republika

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Obavljen i važan razgovor sa premijerom

Podsetila je na stav Zaracina, koji je rekao da ako Kurti ne promeni stav i ne ukine mere zabrane za prelaz srpske robe, Priština može da bude isključena iz Cefte.

Govoreći o Briselskom sporazumu, Brnabić je istakla da je predsednik Srbije već jasno rekao da smo prevareni, kao i da lokalni izbori izostaju, iako je to jedan od glavnih zahteva sa kojim su saglasne i zapadne diplomate i da će se o ovom pitanju raspravljati na redovnom zasedanju Skupštine.

Ona je navela da je razgovarala sa premijerom Milošem Vučevićem da se, u saradnji sa Ministarstvom pravde, oforme i uspostave specijalna tužilaštva koja će se baviti zloupotrebom, kršenjem ljudskih prava i procesuiranjem tih zloupotreba na teritoriji KiM i dodala da su ovi zakoni važni za Srbe koji žive tamo. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading