“SRBI NISU GENOCIDAN NAROD”! Proslavlja se dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Minhenu (FOTO, VIDEO)

Autor:

Vesti

15.09.2024

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpske zastave se danas viore u centru Minhena.

“SRBI NISU GENOCIDAN NAROD”! Proslavlja se dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Minhenu (FOTO, VIDEO)

Foto: Republika

Danas se u Minhenu održava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

 

Program je obogaćen kulturno-umetničkim programom. Na manifestaciji je prisutno više hiljada Srba koji žive na prostorima Nemačke, ali i državljani Srbije iz svih zemalja dijaspore.

 

Medijima se ovom prilikom obratio ministar bez portfelja u Vladi republike Srbije zadužen za dijasporu. Pored ministra, medijima su se obratili i direktor Telekoma Vladimir Lučić, generalni konzul Božidar Vučurović i ministar u Vladi Republike Srpske. 

 

Manifestacija se održava u zgradu Konzulata u Minhenu

Srbija i Republika Srpska od 2020. godine na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Republika

Foto: Republika

Dan dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Minhenu

 

- Čestitam vam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Našeg jedinstva, koje nam je potrebno kako bismo nastavili sa napretkom Srbije, odbranom naših interesa i sabiranjem koje če nam omoguchiti da budemo jedinstveni gde god bili i koje predstavlja ključ u prevazilaženju prepreka, napretku i međusobnoj podršci. Naše slobode, za koju se borimo vekovima, koju moramo čuvati kao najveće blago - rekao je ministar.

 

 

Milićević je najavio da će sledeće godine Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, biti obeležen u Beču. On je istakao da Srbija nikada nije bila agresor i naveo da zastava simbolizuje jedinstvo, snagu i slobodarski duh.

- Srpska trobojka koju smo ponosno pratili u istorijskim bitkama, ohrabruje nas u ostvarenju našeg napretka i uliva ponos kada se vijori na najvišim jarbolima naše domovine, širom sveta, ili na sportskim borilištima nakon uspeha naših sportskih heroja - rekao je Milićević.

On je podsetio da je praznik ustanovljen 2020. godine i da je za datum uzet dan proboja Solunskog fornta 1918, a Srbi na Kosovu i Metohiji, ocenjuje ministar, najbolje znaju koja je cena slobode i istine.

- Mi nećemo odustati. Srbija neće odustati! Od istine, pravde, slobodarskog duha i jedinstva koje podrazumeva da će se Srbija i svi mi zajedno boriti za prava svakog sugrađanina, kako u okruženju, tako i širom sveta. Setite se svih generacija koje su koračale za srpskom trobojkom, uspeha i herojstava koje su postigli, slobode koju su osvojili. Neka nas oni i naša srpska trobojka inspirišu i osnaže da nastavimo dalje, da čuvamo svoj identitet, našu slobodu, naše jedinstvo - zaključio je Milićević.

Republika

Foto: Republika

Zlatan Klokić i Vladimir Lučić

 

Prisutne je pozdravio generalni konzul Srbije u Mihenu, a generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić istakao je da ne postoji prirodniji partner u organizovanja događaja. 

- Telekom Srbija u poslednjih godinu dana prisutna na tržištu Nemačke. Cilj nam je da postanemo što jača međunarodna kompanija i sakupimo čitavu dijasporu u jednu telekomunikacionu mrežu. Otvorili smo drugu poslovnicu u Minhenu i pozivam sve da koriste naše usluge i moblinu telefoniju, kao i usluge televizije - rekao je on.

 

 

Lučić je otkrio da je cilj kompanije milion korisnika u tri godine. Prvi prodajni rezultati, kaže ohrabruju, a podršku ambasade u Nemačkoj i resornog ministrva ocenjuje kao odličnu. 

Ministar u Vladi Republike Srpske zadužen za evropske integracije Zlatan Klokić opisao je 15. septembar kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda. 

- Pre 106 godina naš narod je izvojevao jednu od najvećih pobeda u istoriji. U tome su uspeli jer su bili jedinstveni. Gde god Srbi živeli treba da šalju poruke jedinstva i očuvanja nacionalnog identiteta. Treba da zajedno i Srbija i Republika Srpska brinemo o ljudima, kako u Minhenu i Nemačkoj, tako i čitavom svetu - naveo je.
 

Ovo je drugi put da se praznik obeležava i van granica Srbije i Republike Srpske.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading