SRBI NEMAJU VIŠE POVERENJA U EULEKS, Kurti sprovodi "sistemski plan i institucionalno nasilje, koji za konačnicu ima etničko čišćenje"

Autor:

Vesti

13.09.2024

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbi žive u stiuaciji sličnoj aparthejdu"

SRBI NEMAJU VIŠE POVERENJA U EULEKS, Kurti sprovodi "sistemski plan i institucionalno nasilje, koji za konačnicu ima etničko čišćenje"

Foto: Profimedia, Tanjug/Dopisnik KiM

Član Predsedništva Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da situacija na Kosovu i Metohiji nikada nije bila gora, da se svaki dan pogoršava i da Srbi u pokrajini žive u situaciji sličnoj aparthejdu.

- Činjenica je sledeća, ako nema bezbednosti za Srbe, neće biti Srba na KiM, odlaze nam ljudi, odlaze oni ekonomski situirani, jer ne znaju šta ih čeka sutra - istakao je Simić gostujući na RTS-u.  

On je rekao da "država mora da zauzme jasan i oštar stav", da je neophodno da se pojača bezbednost i ekonomska i finansijska pomoć za srpski narod na KiM.

- Suočeni smo sa situacijom kada nema proizvoda iz centralne Srbije, a skoro duplo veće su cene koje stanovništvo na severu KiM plaća za manje kvalitetne proizvode iz regiona - rekao je Simić.

On je rekao da Srbi nemaju nikakvo poverenje u Euleks jer oni nisu nikad ništa učinili da zaštite Srbe.

U 18 časova obraćanje predsednika Vučića zbog situacije na Kosmetu

Republika

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Obraćanje koje može mnogo toga da promeni

Predsednik Vučić obratiće se naciji, a na stolu je i opcija proglašenja okupacije na delu teritorije Republike Srbije, što sobom povlači brojne posledice, uključujući i pripreme za povratak okupiranih područja, zbog terora koji naš narod na Kosovu i Metohiji već godinama a koji je eskalirao poslednjih nekoliko dana.

Poslednji u nizu nemilih događaja, a posle 14-dnevne blokade srpskih institucija, bilo je prebijanje, maltretiranje i hapšenje četvorice srpskih mladića koji su slavili rođendan.

Istovremeno, sve to nosi i značajne probleme, ne samo zbog potrebe razvoja i napretka Srbije, već i zbog činjenice da bi se time priznao legalitet i legitimitet tzv. vojske Kosova i njihovih organa kao legalno suprotstavljenje strane.

Simić je ukazao da je na KiM  "iz dana u dan sve gore", da su to posledice sistemskog plana privremenih vlasti u Prištini za etničko čišćenje Srba na KiM

- Situacija je nikad gora, rođen sam na KiM, 12 godina sam u politici i najodgovornije vam tvrdim da Srbi žive u stiuaciji sličnoj aparthejdu - istakao je Simić.

On je ukazao da se na KiM ne događaju "pojedinačni incidenti", već Priština sprovodi "sistemski plan i institucionalno nasilje, koji za konačnicu ima etničko čišćenje".

- Prošlo je vreme za anemična saopštenja međunarodne zajednice - istakao je Simić i napomenuo da Kfor u pokrajini ima 8.000 pripadnika a Euleks nekoliko stotina i da postoji način da se reaguje na nasilje privremenih prištinskih institucija.

Jedino se postavlja pitanje da li Kfor i Euleks namerno dozvoljavaju zločine nad Srbima u režiji lažnog premijera Aljbina Kurtija i njegovog režima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading