VUČIĆEVO HITNO OBRAĆANJE POVODOM NAPADA NA SRBE NA KOSOVU! U roku od 72 sata KONKRETNE MERE!

Autor:

Vesti

10.09.2024

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik se obraća nakon sastanka sa Lajčakom

VUČIĆEVO HITNO OBRAĆANJE POVODOM NAPADA NA SRBE NA KOSOVU! U roku od 72 sata KONKRETNE MERE!

Foto: Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratii građanima Srbije nakon sastanaka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Držva u Srbiji Kristoferom Hilom.

- Kratko da kažem, u naredna 72 sata ćemo se obratiti javnosti, i govoriću o onome što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, i šta je to što međunarodna zajednica nije ispunila, šta Srbija traži i šta će da učini. Izaći ćemo sa dalekosežnim predlozima pred Narodnu Skupštinu - rekao je on.

Radićemo po tom pitanju sve što je moguće, istakao je predsednik, i dodao da je potpuno jasno da Kurti želi progon i uništenje srpskog naroda.

- Kada ljudi više ne mogu da rade ništa što bilo ko u savremenom svetu može, zahvaljujući ilegalnim i kriminalnim odlukama Kurtija, a da iz Evrope i Kvinte stižu samo reči osude, onda makoliko su vam vezane ruke, morate da preduzimate radnje koje će da vode ili vraćanju određenih prava, što bi se reklo status quo ante, ili da kažete da niste u stanju da zaštitite svoj narod. A mi nemamo pravo da kažemo ovo drugo - istakao je Vučić.

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

Premijer Miloš Vučević rekao je u ponedeljak da se posle dolaska Lajčaka u Beograd vrlo brzo očekuje i sastanak u Briselu i da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

- Videćemo kakve će vesti (Lajčak) doneti, mislim da nas vrlo brzo čeka i sastanak u Briselu, i da su u pitanju dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da (premijer privremenih institucija samouprave Aljbin) Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza - rekao je Vučević novinarima.

Vučić je krajem avgusta u razgovoru sa Lajčakom u Pragu , na marginama Foruma GLOBSEC, zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica, ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

"Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom", napisao je Vučić na Instagramu.

Predsednik je naveo tada da je Lajčaku preneo "izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine".

Poslednji sastanak glavnih pregovarača održan je u Briselu 2. juna, a 26. juna održan je i sastanak na najvišem nivou, ali tada nije došlo do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih isntitucija Aljbina Kurtija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bebednost Žozep Borelj rekao je tada da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova, a da je sa druge strane Beograd bio spreman za razgovor.

U međuvremenu, policija tzv. Kosova jedanaesti dan blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, a više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta.

Tzv. kosovska policija upala je 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, a usledila su i saslušanja čelnika srpskih institucija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading