ŠEF DIPLOMATIJE MARKO ĐURIĆ NAJOŠTRIJE OSUDIO NAPAD NA SRPSKU AMBASADORKU U MADRIDU: "Zahtevamo punu istragu i odgovornost!"

Autor:

Vesti

08.09.2024

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Irena Šarac napadnuta je u centru grada

ŠEF DIPLOMATIJE MARKO ĐURIĆ NAJOŠTRIJE OSUDIO NAPAD NA SRPSKU AMBASADORKU U MADRIDU: "Zahtevamo punu istragu i odgovornost!"

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić oštro je osudio fizički napad na ambasadorku Srbije u Španiji Irenu Šarac, koji se dogodio danas popodne u Madridu.

- Najoštrije osuđem fizički napad na ambasadorku Šarac u centru Madrida. Zahtevamo od svih nadležnih punu istragu i odgovornost za ovaj nečuveni incident i akt nasilja prema najvišem diplomatskom predstavniku naše zemlje -  izjavio je šef srpske diplomatije Marko Đurić za "Informer".

Podsetimo, danas kasno popodne u centru Madrida mlađa muška osoba fizički je napala ambasadorku Srbije u Španiji Irenu Šarac, u ulici u kojoj stanuje, i naneo joj povrede u predelu leđa. Iz izjava prisutnih svedoka, sumnja se da je, po govoru, osoba albanskog porekla, piše Informer.

Prema svedočenju prisutnih, mlađi muškarac prišao je ambasadorki Šarac koja je pričala telefonom na srpskom i pitao je da li je iz Srbije, nakog čega je udario nogom u leđa i pobegao. Nekoliko svedoka je potom bezuspešno pokušalo da uhvati napadača. Napad je prijavljen policiji, koja je stigla na lice mesta i vrši uviđaj.

Ambasadorka Šarac je dobrog stanja, kaže izvor.

Ko je Irena Šarac?

Šarac je pre odlaska u Španiju  bila v.d. pomoćnice ministra spoljnih poslova za bilateralnu saradnju.

Završila  je Filološku gimnaziju u Beogradu (Odeljenje za kineski jezik), a zatim diplomirala kineski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Specijalističke akademske studije završila je na Fakultetu političkih nauka, sa završnom tezom na temu: “Multilateralizam 21. veka – odnos snaga i manifestacija moći u Ujedinjenim nacijama“.

U Ministarstvu spoljnih poslova zaposlena je od 2005. godine. Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova završila je u generaciji 2005/2006. godine, od kada je, najpre kao pripravnik, radila u Diplomatskom protokolu, a potom u Odeljenju za Aziju, Australiju i Pacifik (2005-2013, na referatu NR Kina, R. Koreja, DNR Koreja i Mongolija – u zvanju atašea, trećeg, drugog i prvog sekretara).

Radila je i u Ambasadi Republike Srbije u Atini (2013-2017, na političkim poslovima – u zvanju prvog sekretara, pa potom savetnika), u Sektoru za bilateralnu saradnju (2017-2021, u zvanju savetnika/prvog savetnika/ministra savetnika – koordinatora), a od maja 2021. godine bila je na dužnosti načelnika Odeljenja za Aziju, Australiju i Pacifik.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Djofa

08.09.2024 21:43

Sraman i za svaku osudu napad na ambasadoru Srbije!

Mira

08.09.2024 21:49

Napad na ambasadorku Irenu Šarac u Madridu predstavlja ozbiljan i uznemirujuć incident koji narušava sigurnost diplomatskog osoblja i odnose između država.

Veljko

08.09.2024 21:51

Svaki vid nasilja treba ostro osuditi, pridruzujem se zahtevima za istragu. Velika podrska za Irenu!

Ana

08.09.2024 22:06

Najostrije osuditi napadaca i kazniti ga napad na nase ambasadore nemoze i nesme da prodje nekaznjeno