AMERIČKI ŠPIJUNSKI AVION DANAS LETEO OKO GRANICA SRBIJE: Letelica je poletela jutros oko 7 sati SA JEDNIM CILJEM

Autor:

Vesti

03.09.2024

21:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Artemis" je opremljen sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala

AMERIČKI ŠPIJUNSKI AVION DANAS LETEO OKO GRANICA SRBIJE:  Letelica je poletela jutros oko 7 sati SA JEDNIM CILJEM

Foto: Wikipedia

Izviđački avion za prikupljanje obaveštajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 "Artemis" koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, danas je ponovo letela oko granica Republike Srbije i to iznad teritorije Rumunije, prenosi RT.

Let aviona iznad Rumunije

Kako se moglo videti na sajtu "Flajtradar", letelica je poletela jutros oko 7 sati iz Konstance, odnosno baze "Mihail Kogalničanu". Odatle se zaputila prema zapadu i preko Bukurešta stigla do grada Krajova, odakle je počela da kruži na potezu Krajova-Temišvar.

Angažovana za špijunske misije

"Artemis" je avion koji se redovno koristi za izviđanje, osmatranje i praćenje aktivnosti Oružanih snaga Republike Srbije. Letelica je u vlasništvu kompanije "Leidos difens grup" sa sedištem u Virdžiniji, koja je angažovana od strane Oružanih snaga SAD za potrebe špijunskih misija.

Specijalna oprema

"Artemis" je opremljen specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

Interesovanje za sisteme PVO

Američka vojska od početka 2024. godine redovno koristi ovu letelicu za osmatranje vojnih aktivnosti. Prema saznanjima, glavni predmet interesovanja su sistemi PVO kineske proizvodnje FK-3 i nedavno predstavljeni HKu-17.

Reakcija Milorada Dodika

Povodom leta američkog aviona "Artemis" iznad BiH u julu, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da američki izviđački avioni nemaju ništa zanimljivo da snime osim prirodnih bogatstava. Dodik je naglasio da nema nikakvih vojnih aktivnosti koje bi bile interesantne za njih, osim prirodnih bogatstava koje su "pikirali".

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading