VUČIĆ DRŽAO ČAS U PRAGU! Predsednik Srbije dominirao na važnom (geo)političkom panelu u glavnom gradu Češke

Autor:

Vesti

31.08.2024

18:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i uvek, naš šef države govorio je otvoreno i iskreno, za razliku od većine svetskih lidera

VUČIĆ DRŽAO ČAS U PRAGU! Predsednik Srbije dominirao na važnom (geo)političkom panelu u glavnom gradu Češke

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Srbije izjavio je juče da nije optimista po pitanju procesa integracije Srbije u Evropsku uniju (EU) do 2028. godine, te da ne veruje da će se to dogoditi 2028, kao i da je njegova procena da se to neće dogoditi pre 2030.

- Želim sve najbolje Crnoj Gori, ali ne verujem da će oni biti deo EU 2028, ne verujem ni da ćemo mi biti deo EU te godine - istakao je Vučić na panelu "Pridruživanje zapadnog Balkana EU", koji je organizovan u okviru Globalnog bezbednosnog foruma GLOBSEC 2024 u Pragu. Na istom panelu učestvovao je i predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

MOMENTUM

Aleksandar Vučić je ocenio da se interesi EU razlikuju s vremena na vreme od srpskih interesa i naveo da je njegova procena da zemlje kandidati regiona neće ući u EU pre 2030. A i tada će prva na redu biti Ukrajina.

- Imamo različite procene o budućnosti EU, ali svi želimo da budemo deo EU, međutim, nismo sigurni kako će situacija izgledati u zemljama članicama Unije. Ono što je očigledno jeste da Ukrajina i Moldavija dobijaju momentum, što je razumljivo, ali istovremeno postoji javna iscrpljenost unutar EU na temu proširenja - kazao je Vučić.

Dodao je da je za Srbiju u međuvremenu najvažnije da obavi neke konkretne korake:

- Nama je bitno da što pre dobijemo jedinstvenu evropsku oblast plaćanja, da dobijemo zelene koridore, za svoje kamione, za našu industriju, kada nešto izvozimo u EU i obrnuto. Da se dobije više investitora, da se sprovedu procesi i reforme, kada je reč o pravosudnim sistemima... Tu je i privlačenje direktnih stranih investicija.

Naveo je da je uvek pragmatičan i da nije veliki sanjar i da je zainteresovan za ekonomski napredak Srbije:

- Uspešno smo pretekli sve na zapadnom Balkanu, iako smo bili na četvrtom mestu pre 10 godina. Sada smo s četvrtog mesta u regionu došli na prvo mesto u skoro svim parametrima.

PROMENE

Predsednik je dodao da Srbija mora da se promeni na izvestan način pre ulaska u EU, da sprovede određene reforme, ali isto tako, navodi, da će EU morati da prihvati činjenicu da imamo različita gledišta o određenim pitanjima.

- Kada pričamo o Povelji UN ili kada pričamo o rezolucijama UN, činjenica je da je Rusija započela agresiju na Ukrajinu, a kada pređete na Srbiju, šta ćemo mi sa svojim poveljama i Rezolucijom 1244, koja se odnosi na teritorijalni integritet Srbije. To su neka pitanja na koja gledamo drugačije i znamo da ne možemo da budemo deo EU pre nego što rešimo to na način da ćemo i jedni i drugi biti i jednako nezadovoljni i jednako zadovoljni - zaključio je Vučić.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je, s druge strane, da je cilj njegove zemlje da do 2028. postane 28. članica EU.

S Putinom nisam pričao dve i po godine

Vučić je na panelu rekao i da s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom nije razgovarao dve i po godine, i da Srbija nije na dve strane, već da je na putu ka EU, ali da ima tradicionalno dobre veze s Rusijom. Odgovarajući na pitanje kakav odnos ima s ruskim predsednikom, rekao je da s njim nije pričao dve i po godine, otkako je počeo rat, za razliku od nekih drugih evropskih lidera.

- Mnogi su pričali s njim telefonom, posećivali ga, razgovarali s njim širom sveta. Ne mislim na Viktora Orbana, kao što vi sugerišete (obratio se voditeljki panela, prim. aut.), mislim na mnoge lidere. Na mnoge evropske lidere, ja nisam pričao s njim. Ali, kao što vidite, vi ste iz nekog razloga hteli da naglasite da ja radim nešto što ne rade drugi evropski lideri - kazao je Vučić, i dodao:

- Mi tradicionalno imamo vrlo dobre veze s Rusijom, i to ne krijem i toga se ne stidim. To je uvek bio slučaj između Srba i Rusa. I mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije nametnula sankcije Rusiji, kao što možete videti, ja se ne bojim da to otvoreno kažem.

Besmislice o ceni rafala

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pragu da je cena po kojoj je Srbija kupila rafale od Francuske duplo veća od one po kojoj ih je kupila Hrvatska jer su oni kupili polovne. Vučić je novinarima, na pitanje da prokomentariše kritike opozicije i pisanje medija o ceni rafala, koje su kupile Hrvatska i Srbija, rekao da su optužbe smešne.

- Koliko košta kada kupite najnoviji mercedes, a koliko košta kada kupite mercedes onaj D-klase iz 1967. E, to vam je razlika u ceni, kada kupite nove avione i kada kupite polovne avione. Šta ja njima da objašnjavam oko cene, to je smešno, bez veze i neuporedivo - rekao je on.

O Šolcu i rudniku litijuma

Uskoro ću imati razgovore s kompanijom "Rio Tinto", a njima poručujem da se dobro pripreme za taj razgovor jer će biti dug, poručio je šef države Aleksandar Vučić.
On je, odgovarajući na pitanje novinara u Pragu, kako komentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc obišao radove na otvaranju rudnika litijuma u Nemačkoj u finišu izborne kampanje, rekao da je to razlika između nas i njih i da je Šolc pred narodom rekao da je to perspektiva za zemlju:

- On je u finišu kampanje otišao da otvara radove na rudniku litijuma, i da kaže narodu da je to budućnost. On nije imao bilo kakve sukobe, bilo kakve probleme. On zna da je to jasan signal nemačkoj industriji da će da ide napred. Da će "Mercedes", "Folksvagen" moći da rade najbolji posao za Nemačku i njene građane.
Vučić je naveo da mi umesto da budemo zahvalni što imamo litijum na našoj teritoriji, mi imamo ljude koji sa, kako je naveo, što manje znanja, ali više površnosti i sujeverja objašnjavaju kako će naša deca da imaju dve glave i to bez ijedne činjenice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading