SJAJNE VESTI! DEONICA PAKOVRAĆE-POŽEGA BIĆE ZAVRŠENA DO KRAJA OVE GODINE: Ministar Vesić najavio okončanje još nekoliko velikih projekata

Autor:

Vesti

20.08.2024

08:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tunel Munjino Brdo, kao i nastavak auto-puta ka Crnoj Gori neće čekati na svoj završetak mnogo posle ove deonice.

SJAJNE VESTI! DEONICA PAKOVRAĆE-POŽEGA BIĆE ZAVRŠENA DO KRAJA OVE GODINE: Ministar Vesić najavio okončanje još nekoliko velikih projekata

Foto: ST/V. LUKIĆ

Auto-put "Miloš Veliki": Završetak radova do juna 2025. godine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će do kraja ove godine biti dovršeni svi radovi na deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Pakovraće do Požege, izuzev tunela Munjino brdo koji će biti probijen, ali će za opremanje biti potrebno oko pet meseci. Očekuje se da će celokupna deonica, uključujući i ova dva tunela, biti puštena u saobraćaj do juna naredne godine, baš na vreme za letnju sezonu.

Veliki izazovi na deonici od Pakovraće do Požege

Deonica od Pakovraće do Požege dužine 19,5 kilometara predstavlja izuzetno zahtevan projekat, s obzirom da se na njoj nalaze dva veoma dugačka tunela, Laz i Munjino brdo. Tunel Laz je već probijen i trenutno je u fazi opremanja, dok će radovi na tunelu Munjino brdo zahtevati dodatno vreme zbog složene geologije. Ministar Vesić ističe da je zbog nepredvidivih radova na ovom tunelu planirano da svi radovi budu završeni do juna 2025. godine.

Nastavak auto-puta ka Crnoj Gori

Što se tiče nastavka auto-puta ka Crnoj Gori, planirano je da se radovi na prvom delu, od Požege do Duge poljane, eventualno mogu pokrenuti tokom leta 2025. godine, ukoliko se privede kraju projektna dokumentacija i obezbede finansijska sredstva. Ukupna dužina deonice Požega – Boljare iznosi oko 107 kilometara, a ministar ističe da je reč o veoma složenom projektu koji će uključivati mnogo mostova i tunela, što će uticati na konačnu cenu izgradnje.

Izazovi na drugom pravcu auto-puta

Drugi pravac auto-puta, od Požege do Kotromana, predstavlja izuzetan izazov, s obzirom da je više od 70 odsto deonice u objektima, uključujući mostove i tunele. Pored toga, prolazak kroz park prirode Mokra gora dodatno komplikuje proces, s obzirom da se lokacijski uslovi mogu dobiti tek nakon usvajanja prostornog plana, što se očekuje do kraja 2024. godine.

Ministar Vesić ističe da je izrada planske i tehničke dokumentacije u toku, te da će idejni projekat biti gotov koncem 2025. godine, što ukazuje na kompleksnost i dugotrajnost procesa izgradnje auto-puta ka Kotromanu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading