OTKRIVAMO KO JE ELIZABET ALEN I ZAŠTO JE ONA VAŽNA: ŽENA IZ SENKE ZA SRBIJU I BALKAN!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

18.08.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako pobedi Kamala Haris, ova Amerikanka biće šefica kabineta potpredsednika i ključna za naš region

OTKRIVAMO KO JE ELIZABET ALEN I ZAŠTO JE ONA VAŽNA: ŽENA IZ SENKE ZA SRBIJU I BALKAN!

Foto: Tanjug

Izbori u Americi su u novembru, ali se konture administracije, koja god strana da pobedi - republikanci ili demokrate - naziru. Tako smo saznali i da će Elizabet Alen, sada podsekretarka za javnu diplomatiju u Stejt departmentu, biti šefica kabineta potpredsedničkog kandidata ako demokrate ostanu u Beloj kući.

Međutim, s obzirom na biografiju, gotovo je izvesno da bi Alenova bila i te kako uključena i u pitanja Balkana. Naime, ona bi mogla iz senke da kreira politiku prema regionu, pre svega, menjanje klime prema Rusiji i Kini u ovom podneblju. To je diplomatskim rečnikom rečeno, a suština je borba da se ruski i kineski uticaj proteraju odavde. Na svaki način...

JASNA NAMERA

- Alenova je ove godine bila u radnoj poseti regionu. Percipirana je kao produžena ruka šefova za obavljanje zadataka kada ne treba da se skreće velika pažnja javnosti. Njen zadatak je da brine o položaju SAD u ovom delu Evrope i narativu koji ga prati. Nema sumnje da bi iz senke koordinisala akcije prema regionu - rekao nam je jedan dobro upućeni sagovornik.

Novinarka Ljiljana Smajlović, komentarišući karijeru Elizabet Alen, navela je u Nedeljniku da su u Americi retki karijerni transferi iz diplomatije u politiku i nazad, ali da je Alenova u diplomatskoj službi već avanzovala zahvaljujući pi-ar ulozi koju je za Kamalu Haris odigrala u izbornoj kampanji pre četiri godine, a i pre toga na sličnim poslovima za Baraka Obamu i Džozefa Bajdena.

Republika

Foto: Profimedia, ATA Images, Dragan Kadic

U Americi retki karijerni transferi iz diplomatije u politiku i nazad, kaže Smajlović

- Bilo je, po meni, za očekivati da našu štampu zainteresuje već i to što je ovog puta iz radne biografije izdvojila da je na dosadašnjoj funkciji posetila 25 država, ali se posebno ponosi četvorodnevnom turnejom po zapadnom Balkanu iz maja ove godine, na kojoj se suprotstavljala "malignom stranom interesu". Čitalac će sam pogoditi čiji je strani uticaj na Balkanu zloćudan, a čiji dobroćudan, a poštedeću ga i pretrage na monopolističkom Guglu: Rezolucija o genocidu nije bila uperena protiv Srba i Srbije, a Amerika ne diktira Srbiji odnose s Kinom, Amerika poštuje Srbiju kao partnera - napisala je Smajlovićeva u svojoj novoj kolumni.

Alenova se prilikom posete Srbiji sastala s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a posle sastanka je saopšteno da su razgovorali o očuvanju stabilnosti regiona.

Republika

Foto: Tanjug

Na sastanku sa Vučićem prilikom posete Srbiji

Vladimir Marinković, jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, kaže da je Alenova, kao podsekretar za javnu diplomatiju, posetila region i na taj način pokazala nameru Stejt departmenta da proširi svoj uticaj i ojača veze sa zemljama u regionu ne samo na političkom, ekonomskom i bezbednosnom planu već i u oblasti obrazovanja, nauke...

- Mi trenutno imamo situaciju da se dva podsekretara američkog Stejt departmenta bave regionom i to jasno govori da Amerika ima nameru da se intenzivnije bavi zapadnim Balkanom i da pokuša da istisne druge sile koje imaju uticaj, a to su joj glavni takmaci na globalnoj geopolitičkoj sceni Kina i Rusija. Njeno potencijalno imenovanje na poziciju šefa kabineta potpredsednika SAD, ukoliko pobedi Kamala Haris, još više bi podstaklo realizaciju ove ideje - ističe Marinković.

FOKUSIRANJE

Takođe, podseća, da u okviru aktuelne administracije u samoj Beloj kući nije bilo zainteresovanosti za direktno bavljenje našim regionom, a posebno Kamala Haris kao potpredsednica nije iskazivala interesovanje koje se za vreme njenog mandata svelo na nekoliko sastanaka s liderima u regionu koji su održani na marginama velikih skupova kao što su Davos ili Minhenski bezbednosni forum:

- Sve govori činjenica da su se u Savetu za nacionalnu bezbednost zemljama našeg regiona bavili niži nivoi službenika, a ne kao u vreme Trampa šefovi saveta Bolton i O'Brajen. Ukoliko se ovo ostvari, svakako bi bilo dobro da pažnja SAD kada je u pitanju zapadni Balkan bude fokusiranija i veća.

Vuković: Ima veliko iskustvo u demokratskim administracijama

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ističe da Alenova ima veliko iskustvo rada u demokratskim administracijama Obame i Bajdena, gde su joj poveravani odgovorni zadaci.

- Njena ekspertiza je krizni menadžment, a osim rada u državnoj administraciji, partner je u konsultantskoj i lobističkoj kući. Takođe i kao partner za krizni menadžment. Ideološki se uklapa u profil kampanje Haris - Volc, a tokom boravka u regionu i Srbiji uglavnom je ostavila korektan utisak - ističe Vuković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading