MINISTAR NEMANJA STAROVIĆ O SVOM RESORU I VLADI SRBIJE! Vučević insistira na timskom duhu! NAJVAŽNIJE ODLUKE DONOSE SE KOLEKTIVNO!

Autor:

Vesti

12.08.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maksimalno ćemo se angažovati na izgradnji memorijalnog centra posvećenog žrtvama genocida u NDH.

MINISTAR NEMANJA STAROVIĆ O SVOM RESORU I VLADI SRBIJE! Vučević insistira na timskom duhu! NAJVAŽNIJE ODLUKE DONOSE SE KOLEKTIVNO!

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ, ATA Images

Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, novo je lice u Vladi Srbije. Ipak, to je samo formalna konstatacija jer je naš sagovornik i u prethodnom sazivu bio državni sekretar u Ministarstvu odbrane, iz kog je Miloš Vučević prešao na premijersku poziciju.

S ministrom razgovaramo neposredno nakon što je Vlada napravila prvi presek svog rada, pa se uvodno pitanje na to odnosi...

  • Prošlo je 100 dana. Kako ocenjujete rad Vlade Miloša Vučevića?

- Ovo je pre svega vlada kontinuiteta. To ne znači da nije bilo personalnih promena koje su unele novu energiju i sveže ideje, već da za cilj imamo kontinuitet dobrih rezultata koji su ostvareni za vreme dva kabineta Aleksandra Vučića i tri Ane Brnabić. Ono što posebno odlikuje ovu vladu jeste to što predstavlja tim u najboljem smislu te reči i mnogo je više od pukog zbira resornih ministarstava. To je rezultat duha koji je uneo Miloš Vučević, koji insistira na tome da se na sednicama Vlade zaista raspravlja o svim pitanjima, te da se najvažnije odluke donose kolektivno. Imajući sve to u vidu, uveren sam da Vlada Miloša Vučevića zaslužuje visoku ocenu na ovom prvom prolaznom vremenu.

 
  • Koji su dalji prioriteti vašeg resora?

- Resor koji mi je poveren je veoma širok i ponekad stičem utisak kao da se radi o tri ministarstva koja su spojena u jedno. Stoga je veoma teško izdvojiti samo jedan ili dva prioriteta. U svakom slučaju, naš fokus će u narednom periodu biti na digitalizaciji u sektoru socijalne zaštite, koja doprinosi kako efikasnosti čitavog sistema tako i boljoj usluzi za sve korisnike, naravno, uz izgradnju neophodne fizičke infrastrukture, na čemu se stalno mora raditi. Program "Garancija za mlade", koji doprinosi bržem, boljem i održivijem zapošljavanju mladih, a koji se trenutno pilotira u nekoliko gradova Srbije, proširićemo na celu državu, a posebnu pažnju ćemo posvetiti zapošljavanju pripadnika romske zajednice jer to predstavlja nedovoljno iskorišćen unutrašnji potencijal Srbije. U saradnji s lokalnim samoupravama proširivaćemo listu beneficija koje na raspolaganju imaju naši borci i veterani. Konačno, a možda i ispred svega navedenog, maksimalno ćemo se angažovati na izgradnji memorijalnog centra posvećenog žrtvama genocida sprovedenog u NDH, u Beogradu i Donjoj Gradini, na čemu radimo zajedno s našom braćom iz Republike Srpske.

Republika

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Nemanja Starović

 

  • Kome i zašto smeta obnova i negovanje kulture sećanja na srpske žrtve, briga o Srbima širom sveta, pa i Deklaracija sa Svesrpskog sabora?

- Potpuno je očekivano to da ekonomsko snaženje Srbije, višestruko uvećanje naše vojne moći, te vraćanje slobodarskim tradicijama i podrška našem narodu u regionu smeta mnogima u Hrvatskoj, BiH, a o kosmetskim Albancima da i ne govorimo. Često govorim o tome da narodu u Srbiji ne treba bolji orijentir od zagrebačke, sarajevske i prištinske štampe, koja će uvek i bez izuzetka kritikovati one koji rade dobre stvari za Srbiju, a kovati u zvezde one koji bi za Srbiju bili najgori. U tome su uvek bili dosledni i nepogrešivi. Čudi me, međutim, to što i u Srbiji ima onih koji su spremni da s velikim žarom zastupaju iste stavove.

  • Oči sveta su uprte u SAD u iščekivanju rezultata izborne trke za novog šefa Bele kuće. Na koji način ishod može uticati na Beograd?

- Isuviše smo mi mali da bismo se na bilo koji način opredeljivali u žestokoj političkoj borbi koja se odvija unutar države koja i dalje predstavlja najveću svetsku supersilu. To naravno ne znači da ne pratimo veoma pomno sva politička zbivanja u Vašingtonu jer kao što je to slučaj sa svima u Evropi, i najmanja korekcija u spoljnopolitičkom pristupu SAD može znatno uticati na našu poziciju.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading