AMERIKANCI I ALBANCI PRIPREMAJU tzv. državu KOSOVO ZA NOVE AKCIJE! Sve ide po starom scenariju, Srbija može biti na udaru?!

Autor:

Vesti

12.08.2024

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obuka uključuje i taktičko izviđanje, psihološke operacije i analizu izviđačkih podataka.

AMERIKANCI I ALBANCI PRIPREMAJU tzv. državu KOSOVO ZA NOVE AKCIJE! Sve ide po starom scenariju, Srbija može biti na udaru?!

Foto: Tanjug/AP

Specijalne snage Oružanih snaga Albanije, prištinske bezbednosne snage i jedinica za brze intervencije tzv. kosovske policije izvele su zajedničku vežbu pod nadzorom Komande specijalnih operacija SAD za Evropu.

U okviru vežbi jedinice su testirale svoje reaktivne i interaktivne sposobnosti tokom specijalnih operacija, prenosi portal Kosovo onlajn.

U objavi Ministarstva odbrane Albanije na društvenim mrežama navodi se da su tokom vežbe simulirani različiti scenariji, uključujući taktičko izviđanje, psihološke operacije i analizu izviđačkih podataka.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter/Petar Petković

ROSU

Kako se dodaje, tokom vežbe simulirana je i upotreba dronova u fazama razvoja operacija za nanošenje udara na objekte, kao i sprečavanje dejstava ofanzivno-taktičkih grupa.

Sve ovo miriše na nove izviđačke akcije tzv. države Kosovo preko administrativne linije, poput nedavnog posmatranja srpskih vojnih baza koje se nalaze u centralnoj Srbiji.

Budući da je ovoga puta intenzitet obuke veći, kao i da se dronovi lažne države, koje im je poklonila Amerika krajem prošle godine, ovoga puta pripremaju za napade na objekte, postoji opravdani strah da Priština može lansirati napad na neku od srpskih vojnih baza u blizini administrativne linije.

Dok na Kosmetu traje intenzivna obuka, Hrvatska se naoružava

Podsećamo da je Hrvatska nedavno najavila da će u svoj arsenal uvrstiti nove nemačke tenkove leopard 2A", što je samo deo njihovog opsežnog naoružavanja. Kupovinom različitih vrsta oružja, poput francuskih rafala, turskih bajraktara i američkog HIMARS sistema, te obnavljanjem kasarne u Belom Manastiru u Baranji, na granici sa Srbijom, Hrvatska je pokrenula lavinu spekulacija o tome kojoj zemlji je namenjeno ovo naoružanje.

Prema dostupnim informacijama, Hrvatska, pored već nabavljenog oružja, takođe će kupiti lansirna vozila i rakete od SAD. Vojni stručnjaci ističu da je ovo značajan korak u jačanju vojne moći Hrvatske, ali postavlja se pitanje protiv koga će to oružje biti usmereno.

Republika

Foto: Tanjug/AP

HIMARS


Vojni stručnjaci u Srbiji smatraju da je očigledno da je Hrvatska nabavkom HIMERS sistema usmerila svoje naoružanje ka Srbiji. S obzirom na domet projektila od 200 kilometara, postavlja se pitanje koga drugog Hrvatska može da gađa, osim Srbije.

U ovom trenutku Srbija je sa svih strana okružena državama NATO pakta, sa izuzetkom Bosne i Hercegovine, koja nije član alijanse. Alijansa ima i veoma snažno prisustvo u južnoj srpskoj pokrijini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading