PREMIJER VUČEVIĆ ODGOVORIO OPOZICIJI: Niko nije lud da truje ljude, sram vas bilo, plašite narod!

Autor:

Vesti

06.08.2024

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer je dodao da je moguće imati održiv razvoj, ekonomski razvoj, a da se istovremeno vodi računa o zaštiti životne sredine i zdravlju građana

PREMIJER VUČEVIĆ ODGOVORIO OPOZICIJI: Niko nije lud da truje ljude, sram vas bilo, plašite narod!

Foto: instagram.com/milosvucevic_gradonacelnik

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da nije doneta nikakva odluka ni o rudarenju, ni o eksploataciji litijuma, dodajući da egzistira samo Uredba Vlade Srbije o postojanju prostornog plana posebne namene.

"Niko nije ni blesav, ni lud, da ugrožava bilo koji deo Srbije i da se igra sa sudbinom sopstvenog naroda. Svi dišemo ovaj vazduh i pijemo ovu vodu i niko nema nameru da ide iz Srbije i nameru da je menja, već da je čuva i razvija. Verujem da su nam prirodna bogatstva Bogom dana i na pravi način treba da ih koristimo i razvijamo državu", poručio je Vučević opozicionim poslanicima u Skupštini Srbije.

Premijer je dodao da je moguće imati održiv razvoj, ekonomski razvoj, a da se istovremeno vodi računa o zaštiti životne sredine i zdravlju građana.

"To je dokazano u mnogim državama, to je moguće u Srbiji", istakao je Vučević.

Kako im je poručio, neće da uđe u priču plašenja i "uterivanja straha narodu sa jeftinim parolama", navodeći da je to neodgovorno i neozbiljno.

"Ali bilo bi fer da ste ta pitanja postavljali vašim koalicionim partnerima koji su doveli Rio Tinto, koji su im dali istraživačko pravo, koji su menjali zakone da bi mogli da idu iz istraživanja u eksploataciju", rekao je Vučević.

"Bilo bi fer da kada brinete o zapadnoj Srbiji, kažete, a šta je sa industrijskim otpadom? Šta je u Viskozi 20 godina stajalo, najveći otrov, industrijski otpad? U centru Loznice, fabrike koju su upropastili 2005. godine. Pa kako to ne spomenete? To nije ugrožavalo građane Loznice? Ili zapadne Srbije? Ili cele Srbije? Pa je li nije postao industrijski otpad? Pa nije li to nešto što direktno ugrožava isto i kvalitet zemlje i podzemnih voda i nadzemnih voda i vazduha? Pa kako se toga niste setili, kako tada niste brinuli o zapadnoj Srbiji?", upitao je premijer.

Vučević je upitao kako da to sve nisu spomenuli nego govore kako će neko da truje sopstveni narod.

"Sram vas bilo za to. Niko nije lud da truje svoj narod i da radi protiv svoje države. Sram vas bilo da takve stvari pričate i da konstantno plašite svoj narod. Jedan viče da beže iz države, drugi viče da će biti otrovani, zatrovani, ubijeni. A nama poručujete da ćemo da se kupamo u sumpornoj kiselini. Jel' to je demokratski?", upitao je Vučević.

Poslanik Bogdan Radovanović iz "Zeleno-levog fronta" rekao je prethodno da je Deklaracija "politički pamflet', a da bi otvaranje rudnika litijuma bilo katastrofalno za zapadnu Srbiju.

Vučević je odgovarajući na konstataciju poslanika Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Nenada Tomaševića da u EU ne postoje rudnici litijuma, rekao da to nije tačno i da svoje projekte vezane za istraživanje i iskopavanje litijuma pripremaju Nemačka, Češka, Francuska i Portugal.

"Što se tiče Nemačke tu se pripremaju Dva projekta - projekat Zinvald, 35 km od Drezdena. Plan je da studije pred izvodljivosti budu završene u prva tri meseca 2025. godine. I Ziru Karbon u dolini Gornje Rajne. Dozvole za istraživanje izdate u svrhu komercijalnog istraživanja mineralnih resursa bez eksploatacije u ovom trenutku. Znači da se radi na tome", rekao je Vučević.

On je dodao da se u Češkoj realizuje projekat litijuma Sinovec da je planirani kapacitet proizvodnje 26.000 do 29.000 litijum hidroksida sa vekom eksploatacije do 25 godina.

"Francuska - planirano je da eksploatacija počne od 2028. godine sa vekom eksploatacije od 25 godina", rekao je Vučević.

Premijer je rekao da je Tomašević nekada bio deo Srpskog pokreta obnove (SPO), stranke koja je bila na vlasti tokom prvog mandata Vojislava Koštunice od 2004. do 2007. kada je vlada dozvolila kompaniji Rio Sava eksplorejšn izvođenje geoloških istraživanja u Loznici.

"Sve to samo pokazuje da vi nemate kredibilitet da kritikujete ovaj projekat, da ste saučesnici i da ste vi doveli ovu kompaniju i da ste im vi dali ova prava. Kad kažem vi, vaša politika", rekao je Vučević.

Odgovarajući na kritike koje je Tomašević izneo u vezi izbora nekadašnjeg direktora EPS Milorada Grčića na tu poziciju Vučević je rekao da je POKS deset godina bio koalicioni partner SNS-a od lokalnog, okružnog do republičkog nivoa.

"I glasali za sve ove odluke, glasali za sve ove ljude, sve podržavali i učestvovali u kampanjama sa nama. U svim kampanjama. Bili ste sa nama na listama i glasali i za tog Grčića", rekao je Vučević.

Odgovarajući na tvrdnje koje je Tomašević izneo da Vlada Srbije ne sarađuje dovoljno sa Rusijom Vučević je naglasio da je Tomaševićeva stranka u koaliciji sa onima koji se zalažu da se prekinu svi odnosi sa Ruskom Federacijom i ruskim narodom.

"Vi dolazite iz te koalicije da nama kažete da mi vodimo anti-rusku politiku. Pa ne sećam se kad ste bili Srpski pokret obnove da ste vi imali neki pro-rusku poziciju. Pa bili ste tvrdo natovski, pro evropski orijentisani", rekao je Vučević.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov rekao je da kada je Grčić izabran ne seća se da je Tomašević bio protiv njegovog izbora 2016. godine.

Javanov je rekao i da su predstavnici opozicije pre dva dana održali konferenciju za medije u holu Narodne skupštine na kojoj su obavestili javnost da se srpska atletičarka Ivana Španović povukla sa Olimpijskih igara u znak protesta zbog toga što se u Srbiji potpisuje memorandum o eventualnoj eksploataciji litijuma.

"Sada je objavljeno da su advokati Ivane Španović podneli prijave, demantovali neistine koje su oni izneli", rekao je Jovanov i ocenio da su isto toliko tačne i druge tvrdnje koje poslanici opozicije iznose.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading