"IGRA(J) ZA ČOVEČANSTVO“ PRED PUBLIKOM U PARIZU: Prva dama Srbije u Srpskoj kući!

Autor:

Vesti

02.08.2024

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tamara Vučić, naglasila je da sa velikom radošću, ali i osećajem odgovornosti očekujemo Specijalizovanu izložbu koja će biti održana pod sloganom „Igra(j) za čovečanstvo“.

"IGRA(J) ZA ČOVEČANSTVO“ PRED PUBLIKOM U PARIZU: Prva dama Srbije u Srpskoj kući!

Foto: EXPO 2027

Učesnici panela, na kojem je Specijalizovana izložba EXPO 2027 Beograd predstavljena zvanicama u Srpskoj kući u Parizu, složili su se da ovaj događaj predstavlja priliku da kroz temu koja spaja, a ne razdvaja - „Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve“, prikažemo celom svetu ko smo i šta možemo.

Prva dama Srbije, Tamara Vučić, naglasila je da sa velikom radošću, ali i osećajem odgovornosti očekujemo Specijalizovanu izložbu koja će biti održana pod sloganom „Igra(j) za čovečanstvo“. Osvrćući se na izložbu Koreni koja čini postavku Srpske kuće, rekla je:

„Drvo koje je deo postavke, i njegovi koreni, odolevaju vremenu, godišnjim dobima i godinama. Snaga duha uvek se reflektuje u igri između prošlosti i budućnosti, ličnog i kolektivnog, racionalnog i iracionalnog, između korena i ekonomije, koja se nalazi na vrhu“.

Foto: EXPO 2027

Tamara Vučić

Ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić, istakao je važnost teme predstojeće EXPO izložbe:

„Kako bismo osigurali da svet vidi ko smo, od čega smo satkani i šta imamo da ponudimo, borili smo se da se sledeća specijalizovana izložba organizuje prvi put na području Zapadnog Balkana i to sa fokusom na temi koja spaja, a ne razdvaja. EXPO 2027 Beograd za temu ima „Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve“, čime u prvi plan stavlja važnost pokreta, igre i sporta, kao univerzalnih vrednosti i pokretača promena“, rekao je Gajić.

Foto: EXPO 2027

Zoran Gajić

Na panelu posvećenom EXPO 2027 Beograd, istaknute su sličnosti između Olimpijskih igara i Specijalizovane izložbe.

„Pored toga što je domaćin Olimpijskih igara, Pariz je i grad u kome je smešten Međunarodni biro za izložbe. Kada je pre nešto više od godinu dana na skupštini Međunarodnog biroa bilo finalno glasanje, većina je rado glasala da Srbija bude domaćin, što rečito govori o poziciji koju naša zemlja ima u svetu. Kao domaćini Specijalizovane izložbe, daćemo sve od sebe da opravdamo veliko poverenje koje su nam ukazali delegati zemalja članica BIE“, kaže Borovčanin.

Govoreći ispred Privredne komore Srbije, Mihajilo Vesović naglasio je da nas ovakav projekat pokreće da budemo još kompetitivniji na evropskom tržištu, dok je ambasadorka Srbije u Parizu istakla da smo imali ogroman san i da smo uspeli da ga ostvarimo, te se sada možemo nazvati ponosnim domaćinom EXPO.

Ivana Nešović, odbojkašica i Andrea Arsović, strelkinja, složile su se da Srbija ima odlične sportiste i da i na EXPO treba da pokažemo ko smo, kao što pokazujemo tokom ovog sportskog takmičenja. Naše olimpijke složile su se i da Olimpijske igre i EXPO dele zajedničke vrednosti, a to su promocija zajedništva, timskog duha, kao i inovacija i kreativnost kroz igru.

Republika

Foto: EXPO 2027

Ana Hrustanović, ambasadorka Srbije u Parizu

Podsetimo, EXPO 2027 Beograd biće održan u Beogradu u periodu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, kada se očekuje da će se tokom 92 dana trajanja manifestacije u Beogradu okupiti više od 3 miliona posetilaca, kao i predstavnici više od 120 zemalja, koje će predstaviti svoje viđenje teme izložbe.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading