ČEGA SE PLAŠE SRPSKI NEPRIJATELJI, PA AMERI NADLEĆU SRBIJU KAO 1999? Špijunski avion ponovo iznad naše zemlje! Evo kakve podatke prikuplja!

Autor:

Vesti

01.08.2024

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjak tvrdi da se ovim provocira i priprema novi regionalni sukob...

ČEGA SE PLAŠE SRPSKI NEPRIJATELJI, PA AMERI NADLEĆU SRBIJU KAO 1999? Špijunski avion ponovo iznad naše zemlje! Evo kakve podatke prikuplja!

Foto: Wikipedia

Ne bi bilo toliko alarmantno da se istovremeno ne pripremaju nekakve vojske i paravojske na Balkanu, izviđanje ukazuje na to da su spremni i da vojno rešavaju probleme, ocenjuje Ljuban Karan.

Uznemirava informacija da je izviđački avion za prikupljanje obaveštajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 „artemis”, koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, ponovo leteo oko granica Srbije i iznad Bosne i Hercegovine, jer to podseća na obaveštajnu pripremu budućeg ratišta i pokazuje da postoji spremnost da se „problemi” na Balkanu rešavaju vojnim putem. Ovako oficir Kontraobaveštajne službe (KOS) u penziji Ljuban Karan komentariše to što je dva puta, u razmaku od osam dana, primećen let „artemisa” oko granica Srbije i iznad BiH i dodaje da oni izviđaju, što podseća na 1999. godinu, kada su isto ovo radili.

„Izviđanja imaju svoju svrhu. Zašto baš ovde? Ima mnogo neuralgičnih tačaka na svetu, od Ukrajine, Bliskog istoka… Ima mnogo neuralgičnih tačaka gde imaju važnijeg posla, međutim, ovo ukazuje na to da su oni spremni i da vojno rešavaju probleme, kako ih vide, na Balkanu. Ono što nije dobro jeste to što neprekidno provociraju. Gde god oni bili, ili njihovi sateliti u agresiji, napadu, mora biti okrivljen onaj protiv koga je napad upućen. Tako i u ovom slučaju – bilo šta da se desi, Srbija mora biti ta koja će biti optužena da remeti stabilnost regiona. I onda po ustaljenom pravilu ide: Priština i Bošnjaci moraju da se brane”, navodi Karan za „Politiku”.

Kako ocenjuje pukovnik u penziji Ilija Kajtez, sve treba posmatrati u svetlu onoga što možemo nazvati napadom na srpski svet, odnosno srpske zemlje.

„Vidimo sijaset tih aktivnosti koje možda nekim ljudima izgledaju da su nedovoljno povezane ili da su individualne i samostalne akcije, međutim, ako razumemo hibridne i specijalne napade na ono što se zove Srbija i Republika Srpska, odnosno Srpski svet, onda ćemo videti da je sve to u kontekstu. Od pokušaja usvajanja one sramne rezolucije o genocidu u Ujedinjenim nacijama do svakodnevnih nepočinstava koje vrši Aljbin Kurti prema srpskom narodu na KiM, gde praktično Srbe, bez bilo kakvog suda, bez bilo kakvih optužbi, bez bilo kakvih svedoka, hapsi i drži ih u pritvoru mesecima”, ocenjuje Kajtez.

Podseća na pokušaj političkog Sarajeva da na svaki mogući način napadnu i prozovu Srbiju i Republiku Srpsku. „Od benignog i minornog slanja šest naših policajaca, tzv. turističkih policajaca, odnosno ljudi koji pomažu pri turizmu da je to maltene agresija, zatim obeležavanje užasnog stradanja i godišnjice stradanja našeg naroda na Kozari, prozivanje memoranduma Rezolucije o srpskom svejedinstvu. Sve je to u istom smeru, sve su to iste akcije, sve je to rukovođeno iz određenih centara moći (anglosaksonskih i Berlina)”, navodi naš sagovornik.

Karan naglašava da informacija o kretanju izviđačke letelice ne bi bila toliko alarmantna da se istovremeno ne pripremaju nekakve vojske i paravojske na Balkanu.

„Imamo prištinsku paravojsku koju naoružavaju šakom i kapom, raznim donacijama i na neki način ih usmeravaju i podstiču da vrše teror nad Srbima ne bi li Srbija reagovala, da je optuže da je agresor. Isto radi i bošnjački deo BiH. Oni imaju ideju da, po osnovu proglašenja genocida u Srebrenici, pokrenu proces ukidanja Republike Srpske, ali treba prepoznati dugoročnu nameru u takvom potezu. Dugoročna namera je da nakon ukidanja Republike Srpske i ono što kažu, da se formiraju dva entiteta, u tom slučaju, oni će vršiti taj državni pritisak na Srbe kao što se to radilo u Hrvatskoj i kao što se sada radi na KiM, gde se kombinuju sve vrste pritisaka na Srbe radi iseljavanja. Krajnji cilj je etničko čišćenje Srba iz Republike Srpske”, kaže penzionisani oficir KOS-a.

Sagovornici „Politike” podsećaju na nedavni slučaj dizanja dronova „bajraktara” od strane rukovodstva iz Prištine. Govoreći o prikupljanju podataka kroz izviđanje američkih oružanih snaga, Kajtez podseća i da je bilo pokušaja da se s teritorije lažne države Kosovo šalju dronovi da bi se prikupili podaci o našim snagama, o našem rasporedu.

„Jednom rečju, treba imati u vidu da je to ista ruka, isto pismo, isti centri moći na različite načine, na jedan vrlo širok spektar pokušava da se ugrozi stabilnost Srbije i Republike Srpske, srpskog faktora u Crnoj Gori. I naravno sada finale svega toga je da kreću besomučni udari na Srbiju u vezi s jadaritom i litijumom, oko Jadra. Gde god ima bilo kakva prilika da se napadne srpska država, srpski narod, Republika Srpska, srpski narod u Crnoj Gori, oni ne troše vreme uzalud i gledaju da na sve moguće načine oslabe srpski faktor zato što im apsolutno ne odgovara veliki ekonomski rast, napredak Srbije, koja u odnosu na regionalne sile, žestoko iskače i u vojnom i u političkom i u diplomatskom smislu”, ocenjuje Kajtez.

Karan dodaje da je izviđanje dronovima „bajraktarima” od strane prištinskog rukovodstva isto tako obaveštajno prikupljanje podataka, vrlo dinamično, i postavlja pitanje zašto bi se to radilo ako ne postoje ofanzivne namere.

„Oni pokušavaju sve vreme da prikažu Srbiju kao nekoga ko ugrožava stabilnost na Balkanu. Kada su razbijali Jugoslaviju, bio je problem Memorandum SANU, tvrde da je to dokument koji je doprineo razbijanju Jugoslavije, a samo su ga iskoristili da razbiju Jugoslaviju. Imamo sličnu situaciju: sada koriste ove zaključke Svesrpskog sabora i tvrde da su zaključci agresivna politika Srba i Srbije i da se to mora obuzdati, da mora međunarodna zajednica da ih zaštiti. Isto što su onda radili s memorandumom, to sada rade sa zaključcima Svesrpskog sabora, iako je to dokument koji je miroljubiv i ne ugrožava stabilnost na Balkanu”, ocenjuje Karan.

Kajtez objašnjava da prikupljaju određene podatke, pre svega za bezbednosni sektor, dakle, interesuje ih vojska, bezbednosna struktura, policija, odnosi u bezbednosnom sektoru, u policiji, u vrhu naše države.

„Ne treba se iznenaditi, nego se treba pripremiti da će tih napada biti sve više. Približavaju se izbori u Americi, ne očekujemo previše, ali ako bi pobedio Donald Tramp, ipak bi bar za pet odsto bilo lakše i imali bismo bar tih pet do deset odsto više manevarskog prostora, ne očekujući, naravno, da će američka spoljna politika da se radikalno menja. U tom smislu ovo nije iznenađenje, treba se pripremati, tih akcija će biti i u narednom periodu. Ono što mi možemo jeste da sopstvene redove zbijemo i da maksimalno radimo u uzdizanju Srbije i srpskog naroda u Republici Srpskoj u svakom pogledu”, navodi naš sagovornik.

Interesovanje za srpski FK-3 i HKu-17

Letelica „artemis” poletela je prekjuče oko 7.30 časova iz Konstance, odnosno baze „Mihail Kogalničanu” u Rumuniji, izvestila je tog dana Raša tudej na srpskom, pozivajući se na sajt „Flajtradar”. Odatle se „artemis” zaputio prema severozapadu, gde je ušao u mađarski vazdušni prostor i leteo uz severnu granicu Mađarske i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došla do BiH. Nakon pristizanja u vazdušni prostor BiH, „artemis” je nastavio da kruži na potezu Tuzla–Sarajevo–Mostar, odakle letelica američkog vazduhoplovstva radi na prikupljanju podataka o položajima jedinica i ratne tehnike Oružanih snaga Republike Srbije. „Artemis” je opremljen specijalnom opremom – sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala (ELINT, Electronic Intelligence) i radarom za bočno osmatranje pomoću kog se mogu osmatrati i pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

U pitanju je avion koji se nalazi u vlasništvu kompanije „Leidos difens grup” sa sedištem u Virdžiniji, koji ova kompanija redovno „iznajmljuje” Oružanim snagama SAD za potrebe njihovih špijunskih misija. Američka vojska od početka 2024. redovno koristi ovu letilicu za osmatranje srpske vojske, a pretpostavlja se da su glavni predmet interesovanja sistemi PVO kineske proizvodnje FK-3 i nedavno predstavljeni HKu-17. Let špijunske letelice zabeležen je i 22. jula. Raša tudej na srpskom je prenela početkom ove godine da se na telegram kanalu „Ribar” ruskog vojnog blogera Mihaila Zvinčuka pojavila vest da je izviđački avion „artemis” 27. februara leteo iznad jugoistočnih delova BiH, odnosno iznad pogranične teritorije Republike Srpske i Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading