SRBIJA 2027. POSTAJE ZEMLJA BUDUĆNOSTI! Ministarka privrede Adrijana Mesarović o izazovima koji je očekuju!

Autor:

Vesti

14.07.2024

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebna pažnja biće posvećena ženskom preduzetništvu.

SRBIJA 2027. POSTAJE ZEMLJA BUDUĆNOSTI! Ministarka privrede Adrijana Mesarović o izazovima koji je očekuju!

Foto: Privatna arhiva

Ministarka privrede Adrijana Mesarović novo je lice u Vladi Srbije. U svom prvom intervjuu za Republiku kaže da ima velika očekivanja i da želi velike rezultate.

Ono što ministarka posebno ističe, jeste to da će posebna pažnja u njenom resoru biti posvećena ženskom preduzetništvu.

Šta očekujete da će biti vaši rezultati u prvih 100 dana na poziciji ministarke privrede?

- Važan nam je svaki dan jer se svakog dana borimo da budemo sve bolji, da uradimo nešto dobro za svoju zemlju, za naše sugrađane, za poslovni i privredni ambijent, za dalji rast naše ekonomije. Pokrenuli smo niz programa za podršku privredi, malom sektoru, a paralelno s tim intenzivno radimo na privlačenju novih investicija, i domaćih i stranih, jer nam je svaka važna. Svesni toga da najveću barijeru za rast malih i srednjih domaćih preduzeća predstavlja pristup izvorima finansiranja, u prvih 100 dana Vlade pokrenuli smo 10 programa za podršku preduzetništvu i malim i srednjim preduzećima, u vrednosti od četiri milijarde dinara, od čega će polovina biti bespovratna sredstva, a druga polovina povoljna kreditna sredstva. Intenzivno radimo i na podršci preduzetnicima i malim kompanijama da bi ih ekonomski osnažili, ali i povezali s velikim trgovinskim lancima i obezbedili im siguran plasman robe. Uskoro počinjemo i velike infrastrukturne projekte kroz koje ćemo podizati kapacitete industrijskih zona i spremno dočekati nove investitore. To će biti mesta na kojima će nicati nove fabrike, a u kojima će se stvarati nove vrednosti u našoj Srbiji.

Prošle godine smo prvi put imali veći broj direktnih domaćih investicija u odnosu na strane. Da li nam i ove godine garantujete da će se privredni razvoj Srbije kretati u dobrom pravcu?

- Prema udelu stranih direktnih investicija i javnih domaćih investicija u BDP, Srbija je apsolutni lider. Prošle godine su u Srbiju ušle četiri milijarde i 522 miliona evra stranih direktnih investicija, a u prva četiri meseca 2024. čak 1,7 milijardi evra, što je 30% više nego u istom periodu prošle godine. Takođe, prosek javnih domaćih investicija u Srbiji u poslednje tri godine je oko pet milijardi evra godišnje. U prvoj polovini ove godine intenziviran je trend investiranja, što daje dodatnu stimulaciju ostvarenju zacrtanog cilja godišnjeg rasta BDP od 3,5%. Niko ne može da kaže da Srbija favorizuje strane investitore nauštrb domaćih.

Patološka mržnja prema Vučiću

Šta je, prema vašem mišljenju, pozadina bezočnih napada kojima su predsednik Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice izloženi?

- Jasno je da je u pozadini jedna besprizorna, patološka mržnja, prvenstveno, zbog svih uspeha koje Srbija postiže, zahvaljujući liderstvu Aleksandra Vučića. Imamo prisutnu i užasno agresivnu medijsku kampanju, stalno širenje laži, promociju onih kojih pozivaju na nasilje i pokušaje dehumanizacije porodice Vučić. Svi ti napadi samo dokazuju koliko je jadna opozicija za koju su legitimna meta deca političkih protivnika. 

Koji su vaši planovi za jačanje izvoznog sektora Srbije?

- Rast izvoza roba i usluga je nastavljen i u prvoj polovini 2024, naročito u segmentima prerađivačke industrije, IKT usluga i poljoprivrede. Budući prioritet Ministarstva privrede biće sektorske politike. To znači da ćemo detaljno i sistematično analizirati izvoznu konkurentnost pojedinačnih sektora, identifikovaćemo potencijale i gepove i, kroz prilagođene mere, pružiti podršku onim sektorima koji su izvozno najpotentniji i koji imaju proizvode sa višim stepenom dodate vrednosti. Čitav je spektar mogućih mera kojima će ministarstvo podržati izvozne šampione. U narednim sedmicama biće raspisani programi Agencijom za finansiranje izvoza koji će dati novi impuls i snagu izvozno orijentisanim kompanijama.

Da li planirate posebne mere za podršku ženskom preduzetništvu?

- Da, i ona će biti najsnažnija do sada, sa potpuno novim konceptom. Narednih dana će biti raspisani svi novi programi koji se odnose na podršku ženskom preduzetništvu, ženi-samohranom roditelju, ali i program za podršku ženi na selu u saradnji s Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju. To je sjajna ideja ministarke Milice Đurđević Stamenkovski, da spajamo selo i privredu, ekonomski osnažujemo ženu na selu i da ne dozvoljavamo da se ugase mali proizvođači u ruralnim područjima. Naprotiv, ženama sa sela daćemo potpuno novu snagu sa 100% bespovratnih sredstava za dalji razvoj njihovih ideja i biznisa.

EXPO 2027 predstavlja veliku šansu za našu privredu. Kako ćemo mi tu šansu iskoristiti?

- Zemlja budućnosti, to je Srbija 2027. Dobijanje EXPO, specijalizovane izložbe, ogroman je uspeh za grad Beograd i državu Srbiju. Imaćemo značajna direktna ulaganja u ovaj veliki projekat, ali treba računati i sve indirektne investicije u saobraćajnu infrastrukturu i prateće sadržaje. Komercijalni sadržaji, poput akvatik centra, nacionalnog stadiona ili rezidencijalnog kompleksa će dodatno kreirati i kratkoročni i dugoročni prihodni efekat. Pored direktnih finansijskih efekata, EXPO će imati ogroman uticaj na dodatno podizanje brenda Srbije u svetu i naša država će postati još interesantnija destinacija za život, ulaganje i rad.

Da li se i dalje osećate kao žena u muškim cipelama?

- Zaista ima situacija kada se i osećam tako, ali ništa nije teško kada znaš da radiš ono što je dobro za našu zemlju, na putu koji je trasirala politika Aleksandra Vučića. Ponosna sam na svoju zemlju, na sve što je urađeno poslednjih 12 godina. Bitno mi je da na kraju dana znam da sam dala sve od sebe, kao neko kome je data prilika da bude član Vlade Srbije i da radi ovoliko odgovoran posao, a cipele, one muške ravne, često su udobnije dok obilazim zemlju razgovarajući s našim građanima i privrednicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading