PAŠALIĆ: TRGOVINI LJUDIMA STATI NA PUT KOORDINISANIM AKTIVNOSTIMA INSTITUCIJA

Autor:

Vesti

30.07.2024

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saopštenje Zaštitnika građana povodom predstavljanja Izveštaja o oblasti trgovine ljudima

PAŠALIĆ: TRGOVINI LJUDIMA STATI NA PUT KOORDINISANIM AKTIVNOSTIMA INSTITUCIJA

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da prvi Izveštaj o oblasti trgovine ljudima, koji je institucija kojom rukovodi sačinila kao Nacionalni izvestilac za oblast trgovine ljudima, može da potvrdi da trgovina ljudima predstavlja ozbiljan društveni problem čije suzbijanje zahteva koordinisane aktivnosti na nacionalnom, regonalnom i međunarodnom nivou. 

- Izveštaj ukazuje na ključne izazove u oblasti trgovine ljudima sa kojima se suočavaju svi relevantni akteri uključeni u borbu protiv ovog krivičnog dela. Nadležnost Nacionalnog izvestioca koja nam je poverena, omogućava nam ne samo da pratimo aktivnosti drugih državnih organa, već i da upućujemo preporuke u cilju unapređenja njihovog rada i jačanja kapaciteta, pre svega u pogledu zaštite žrtava trgovine ljudima, jer praksa pokazuje da su to najčešće deca - istakao je Pašalić povodom predstavljanja izveštaja na Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima - 30. jul.

Pašalić ocenjuje da je u borbi protiv trgovine ljudima od krivičnog gonjenja i procesuiranja počinitelja, još važnije pravovremeno prepoznavanje ove pojave, što je argument više da je saradnja državnih organa, međunarodnih organizacija i udruženja nužan uslov za ostvarivanje konkretnih rezultata u suzbijanju trgovine ljudima, bilo kao krivičnog dela ili opšte društvene i humane opasnosti koja razara pojedince, porodice i društvo u celini.

Pašalić takođe ukazuje na potrebu za efikasnijim merama prevencije, što pre svega uključuje podizanje svesti opšte i stručne javnosti o ozbiljnosti problema trgovine ljudima, ali i upoznavanje samih žrtava sa njihovim pravima i dostupnim mehanizmima zaštite.
Neophodno uređenje ove oblasti može se postići donošenjem sistemskog zakona o oblasti trgovine ljudima, naveo je Pašalić.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading