U SRBIJI ČAK 174 ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA! Među njima je najviše DECE!

Autor:

Vesti

30.07.2024

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Seksualna eksploatacija po prvi put nije najdominantniji oblik trgovine ljudima, najučestalija je prinuda na prosjačenje, zatim radna eksploatacija.

U SRBIJI ČAK 174 ŽRTAVA TRGOVINE LJUDIMA! Među njima je najviše DECE!

Foto: Shutterstock

U svakom trenutku oko dva i po milona ljudi širom sveta žrtve su trgovine ljudima, podaci su Ujedinjenih nacija. Broj dece među žrtvama znatno raste. Na svetski Dan borbe protiv trgovine ljudima podsećanje da je najbolja zaštita edukacija građana, posebno najmađih, kaže Marija Vukašinović iz organizacije Astra.

U prethodne tri godine u Srbiji je identifikovano 174 žrtve trgovine ljudima, javlja RTS. Marija Vukašinović iz organizacije Astra kaže da svako može biti žrtva trgovine ljudima i ona se često dešava u našoj blizini.

- Povećan je broj prijava trgovine ljudima, ali samo jedan deo žrtava je identifikovan. Na jednu prijavljenu žrtvu dolaze dve do četiri neidentifikovane, što govori koliko je ovo rasprostranjeno. Žrtva može biti svako, a zabrinjavajuće je da je zlostavljanje višestruko, i seksualno i radno - istakla je Vukašinovićeva.

Seksualna eksploatacija po prvi put nije najdominantniji oblik trgovine ljudima, najučestalija je prinuda na prosjačenje, zatim radna eksploatacija.

Zabrinjavajuće je da broj dece među žrtvama značajno raste. Prosečna starost dece žrtava je 12 godina, dok je generalno prosečna starost žrtava 19 godina.

- Prevencija i edukacija su pola posla, ne mogu da kažem da se ne radi na edukaciji. Imamo direktan rad sa đačkom populacijom, ali treba još da se radi sa đacimo. Važno je da možemo da prepoznamo žrtvu. Na jednu identifikovanu žrtvu dolaze dve do četiri neprepoznate, što nam govori koliko je rasprostranjen problem - kaže Vukašinovićeva.

Apel na sve da obrate pažnju, prepoznaju trgovinu u svojoj blizini i prijave slučaj.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading