SUTRA VANREDNA SEDNICA NARODNE SKUPŠTINE! 60 tačaka na tapetu, a prva je Deklaracija sa Svesrpskog sabora

Autor:

Vesti

22.07.2024

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica će početi tačno u podne.

SUTRA VANREDNA SEDNICA NARODNE SKUPŠTINE! 60 tačaka na tapetu, a prva je Deklaracija sa Svesrpskog sabora

Foto: Peđa Vučković

Skupština Srbije počeće sutra prvu vanrednu sednicu na čijem je dnevnom redu ukupno 60 tačaka, među kojima je Predlog odluke o usvajanju Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Predlog deklaracije je 8. juna 2024. godine u Beogradu proglasio Svesrpski sabor naroda Srbije i Republike Srpske.

Dokumentom je predviđeno da će deklaracija, nakon usvajanja na Svesrpskom saboru, biti ponuđena na usvajanje Skupštini Srbije i Skupštini RS kako bi se obezbedila njena puna primena u Srbiji i RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju 2. jula dvotrećinskom većinom.

Druga tačka dnevnog reda od ukupno 60 jeste poskupljenje pretplate za javni servis, a poslanici će razmatrati i izmene Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, kao i Zakona o platnim uslugama i nekoliko zakona o zaduživanju.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je na sednici Odbora za finansije prošle sedmice da je osnovi cilj Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama da se već postojeća inovativna platna rešenja unaprede novim funkcionalnim rešenjima kojima se uvodi otvoreno bankarstvo

Republika

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Jorgovanka Tabaković

."Ovaj koncept donosi dve nove vrste platnih usluga na naše tržište od kojih je prva iniciranje plaćanja sa platnog računa koji korisnik ima otvoren kod drugog pružaoca platnih usluga, a druga je usluga objedinjenog pregleda informacija o platnim računima koje korisnik ima otvorene kod više banaka", navela je Tabakovićeva.

Među prihvaćenim predlozima za zaduživanje je i predlog o zaduživanju Srbije za izgradnju nacionalnog stadiona, a reč je o sumi od 42 milijarde dinara za koliko će se Srbija zadužiti kod Banke Poštanska štedionica.

Poslanici će na narednoj sednici izabrati guvernera Narodne banke Srbije, a za tu funkciju je ponovo predložena Jorgovanka Tabaković kojoj mandati ističe 6. avgusta ove godine.

U obrazloženju za reizbog Jorgovanke Tabaković za guvernera se navodi da su kao najvažniji razlozi uzeti u obzir rezultati koje je ostvarila u postizanju ciljeva i obavljanju funkcija u prethodnom periodu, naročito doprinos uspešnoj koordinaciji fiskalne i monetarne politike i postizanjne makroekonoske stabilizacije zajedno sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama.

Biraće se i predsednik Fiskalnog saveta, a za tu funkciju je predložen Blagoje Paunović.

Dosadašnjem predsedniku FSS Pavlu Petroviću istekao je mandat.

Poslanici će se izjasniti i o nekoliko kadrovskih rešenja za skupštinske odbore i delegacije.

Sednica će početi u 12.00 časova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading