POSETA OLAFA ŠOLCA U TOTALNO DRUGAČIJEM TONU! Evropski zvaničnici uvek dolazili sa ucenama, sada je dirigenstka palica u rukama SRBIJE!

Autor:

Vesti

18.07.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon serije ucena od strane EU i njenih zvaničnika, sada Srbija postavlja uslove, kažu sagovornici Republike.

POSETA OLAFA ŠOLCA U TOTALNO DRUGAČIJEM TONU! Evropski zvaničnici uvek dolazili sa ucenama, sada je dirigenstka palica u rukama SRBIJE!

Foto: Printscreen/RTS1, AP foto

Posete evropskih zvaničnika uvek smo dočekivali sa nekom vrstom bojazni, jer smo znali da se iza toga često krio red ucena, po kojima Srbija "mora" da ispuni ono što se od nje traži.

Međutim, da popularna izreka "okreće se kolo sreće" i te kako ima smisla, pokazuje i sadašnja situacija u kojoj se Srbija nalazi, a gde nemački kancelar Olaf Šolc, dolazi u našu zemlju radi potpisivaja memoranduma o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama.

Ono što je posebno važno, jeste činjnica da se dirigenstka palica sada nalazi u rukama Srbije, te da će naša zemlja biti ta koja će postaviti uslove i odrediti pravila igre. Iako ovo nije prvi put da naša zemlja postavlja crvene linije, kada je reč o razgovorima sa zvaničnicima iz EU, što oni, reklo bi se, i veoma cene, jer nismo zemlja koja kleči i slepo sluša sva naređenja, tako će biti i ovaj put, jer će sve što bude dogovoreno biti isključivo u korist srpskog naroda, kako je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao i da će sve što bude potpisano biti transparentno našim ljudima.

- Nije baš za fanfare kada ne potpisujete ugovor, već potpisujete pismo o namerama i memorandum o razumevanju, ali je važno za nas. Dakle, u ime Evropske komisije potpisaće ugovor sa predstavnicima naše vlade, potpredsednik Evropske komisije, Maroš Ševčovič. Bila bi Ursula fon der Lajen da nije glasanje baš sutra. Potpisaće memorandum o razumevanju, gde mi ne pominjemo litijum, već govorimo o svim mineralima i o svemu drugom. Ono što se odvija na evropskom tlu, trebalo bi da ostane na evropskom tlu, što je čini mi se nešto potpuno normalno, moralno, razumljivo za nas - rekao je predsednik i istakao da Srbija neće dozvoliti izvoz velikih količina litijuma, za koji su Nemci posebno zainteresovani:

Doći će i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, a doći će predstavnici KFV-a, predstavnici Italijanske razvojne banke, kao i predstavnici Mercedes-Benca. Taj drugi papir, koji takođe nije ugovor, već je pismo o namerama, jeste namera da u Srbiji formiramo ceo vrednosni lanac, ono što bi pomoglo dodatno industrijalizaciji ili reindustrijalizaciji Srbije, što bi ostavilo ogroman novac u Srbiji. Kada je reč o litijumu, mogu da izvezu sirovine do 12-13 odsto i to je to. Sve ostalo mora u Srbiji da se proizvede. Hoćete da prihvatite, da nam pomognete, ali, naravno, preduslov za sve to je zaštita životne sredine. Oni su lagali da je to reč o površinskim kopovima, da je reč o zamućenim rekama. To se neće dogoditi, ne donosi se nikakva odluka sutra ni o iskopavanju, ni o kopanju, ni o eksploataciji. To je dug proces. 


Dejan Miletić, poltički analitičar ističe u razgovoru za naš porstal da je ova poseta nemačkog kancelara Šolca u drugačijem tonu od prethodne. 

- Treba imati u vidu da je ovo druga poseta Olafa Šolca Srbiji, ali da ovaj put akcenat nije na političkim temema, oko kojih  između Srbije i Nemačke postoje određena neslaganja, već su primarne ekonomske teme, što je odlično! Ovo je pokazatelj da je ekonomska saradanja dveju zemalja izvanredna, ali i još jedna šansa da se dodatno poboljša. Veoma je značajno, jer se i Nemačka nalazi u određenoj krizi, a Srbiju vidi kao jakog i stabilnog partnera - kazao je Miletić i dodao:

- Činjenica je da mi sada imamo šansu da diktiramo tempo igre, a rekao bih da je ova poseta i dobra šansa da se politički odnosi Srbije i Nemačke unaprede.

Stevica Deđanski, politički analitičar takođe smatra da je ova poseta veoma značajna, ali i zbog toga što će, kako je rekao, skinuti mnoge maske. 

- Jednostavno je, imamo lepo otkriće, predstavnici EU dolaze da razgovaramo o tome, jer i oni žele da sve to ostane u Evropi. Okreću se stvari, Srbija sada stoji ponosno, ali s druge strane opoziciji u našoj zemlji padaju maske, jer kada im je odgovaralo da budu proevrospki, oni su pokušavali da se tako i predstave, sada se okreću protiv i pokazuju, po ko zna koji put, svoje licemerje - kazao je naš sagovornik.
 

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading