VUČIĆ SUTRA U VELIKOJ BRITANIJI: Predsednik Srbije učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice

Autor:

Vesti

17.07.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice

VUČIĆ SUTRA U VELIKOJ BRITANIJI: Predsednik Srbije učestvuje na Samitu Evropske političke zajednice

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, sutra će prisustvovati Samitu Evropske političke zajednice koji će se održati u Velikoj Britaniji.

Na Samitu će učesnici razgovarati o unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa kako bi se ojačala bezbednost i stabilnost, kao i o pitanjima energetike i migracija na evropskom kontinentu, kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije.

Tokom Samita, koji će se održati u Palati Blenim, predsednik Vučić će učestvovati na okruglom stolu posvećenom temi "Odbrana i obezbeđivanje demokratije".

Takođe, planirani su i bilateralni susreti sa evropskim zvaničnicima, uključujući predsednika Republike Francuske, Emanuela Makrona, i predsednika Vlade Kraljevine Holandije, Dika Šofa.

Ovo je najveći skup evropski lidera u poslednjih nekoliko godina, domaćin će biti novi premijer Kir Starmer koji će ugostiti 45 lidera.

Ovo će biti prvi važan ispit za Starmera, a Zoran Milivojević, bivši diplomata, ocenjuje za "Blic" da ovaj samit pokriva interregnum Evropske unije i objedinjuje Brisel i zemlje koje nisu članice.

Važan je, kako dodaje, i momenat kada se održava - posle samita NATO-a i u vreme formiranja nove postave visokih zvaničnika EU.

 

Tri teme i tri poruke

Tokom samita, Vučić se, kao što je najavio, sastati sa Makronom ali i prvi put sa novim holandskim premijerom Dikom Šufom.

Tokom sastana sa francuskim predsednikom, Milivojević očekuje tri teme na stolu:

Nastavak saradnje u promenjenim uslovima u francuskoj politici, za nas je važno da gradimo dobre odnose i da dobijemo garancije da neće menjati politiku prema nama.
Dobijanje garancije da se proces evropskih integracija nastavlja, u okviru kojeg bi se očekivalo da se otvori klaster broj 3.
Jačanje položaja Beograda u novim uslovima, promenama unutar EU ali i iznenadnim okolnostima u Americi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (14)

Loading
Lea

17.07.2024 10:37

Vučić ne staje. Svoje znanje,mudrost i efikasan rad širi svuda po svetu. Pre svega svoj narod predstavlja na najbolji način

Milica

17.07.2024 10:40

Ovo ce bita vazan skup za spoljnu politiku nase zemlje i mnogo evropskih lidera na jednom mestu koji zele da saradjuju i razgovaraju sa Vucicem.

Nada

17.07.2024 10:41

Znacajan sastanak za Srbiju.

Petar

17.07.2024 10:49

Sigurno ce Vucic imati niz bilateralnih sastanaka sa mnogim liderima Evropa