MA KAKVO CRNO PRIZNANJE?! Lažna država otišla u misiju kod STARIH SRPSKIH PRIJATELJA - Kurti prošao ko bos po trnju

Autor:

Vesti

17.07.2024

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobri odnosi - može, ali ništa više od toga.

MA KAKVO CRNO PRIZNANJE?! Lažna država otišla u misiju kod STARIH SRPSKIH PRIJATELJA - Kurti prošao ko bos po trnju

Foto: Profimedia

Spoljnopolitički komentator iz Atine Vasilis Nedos smatra da će specijalna misija tzv. Kosova u Grčkoj doprineti boljim odnosima, ali ne veruje da u ovom trenutku može doći do nekih značajnih poteza poput zvaničnog priznanja.

Nedos ističe da su posete visokih zvaničnika tzv. Kosova Atini, uključujući i lažnog premijera Aljbina Kurtija i lažnog ministra spoljnih poslova, postale redovna pojava u protekloj godini, ali da postoji jasna i stabilna zvanična pozicija Grčke u vezi sa tzv. Kosovom.

“Premijer Kosova je bio ovde nekoliko puta u protekloj godini. Imali smo i posete ministra spoljnih poslova, tako da bih rekao da nije neobično imati ovakve vrste razmena. Postoji jasna i stabilna zvanična pozicija Grčke da želimo normalizaciju veza između zajednica, kao i kulturnih veza sa Kosovom. Zbog toga podržavamo misiju Kfora, grčka vojska je prisutna na Kosovu, dok je i na bilateralnom nivou pre nekoliko godina otvorena kancelarija Kosova u Atini. Međutim, ne verujem da će biti nekih značajnih daljih poteza od toga, poput zvaničnog priznanja, barem ne u ovom trenutku”, smatra naš sagovornik.

Navodi da je Grčka deo Balkana i da ima “problema sa susedima”, posebno sa Severnom Makedonijom, ali i sa Albanijom. Zbog toga je, kaže, uvek korisno biti u kontaktu sa susedima.

Što se tiče same specijalne misije, Nedos veruje da Priština očekuje redovniju razmenu mišljenja i sastanke u Atini.

Međutim, ne mislim da je ovo korak ka priznanju, zvanično priznanje Kosova zahtevalo bi drugačiji tok događaja. Naravno, znamo da je ovaj zahtev iz Prištine uvek na stolu, ali ne mislim da je atmosfera ovde u Atini zrela za takav korak napred u odnosima između Grčke i Kosova”, navodi on.

Na kraju, ukazuje na značaj Grčke kao aktivnog učesnika u regionalnoj stabilnosti, posebno kroz svoje angažovanje u misijama Kfora.

“Grčka je najstarija zemlja Natoa i Evropske unije u regionu, pa je sasvim normalno i očekivano da vlada u Prištini želi da održava dobre i bliske odnose u svom planiranju spoljne politike”, kaže analitičar iz Atine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading