SRBIJA VERUJE U MOĆ DIJALOGA! Oglasio se ministar Đurić iz Vašingtona!

Autor:

Vesti

10.07.2024

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Marko Đurić na samitu NATO u Vašingtonu.

SRBIJA VERUJE U MOĆ DIJALOGA! Oglasio se ministar Đurić iz Vašingtona!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić prisustvuje na samitu NATO, na kom je Srbija  učesnik programa "Partnerstvo za mir". On je poručio da je Srbija danas u Vašingtonu, jer snažno veruje u moć dijaloga.

- Mi smo imali razgovore i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, zatim sa nizom ministara inostranih poslova zemalja članica NATO i onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova i Metohije i onih koji jesu - rekao je Đurić i naveo da Srbija kao zemlja članica "Partnerstva za mir" ima aktivnu ulogu u toj organizaciji.

- Mi nismo članica NATO. Mi smo neutralna zemlja. Ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na moć dijaloga, proširimo razumevanje za srpsku poziciju po našim strateškim nacionalnim temama - od Kosova i Metohije do regionalne situacije.

Naveo je i da Srbija želi da se prikaže kao konstruktivan akter, koji doprinosi i regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

Govoreći o prvim danima posete u Vašingtonu, Marko Đurić je istakao da je imao susrete i sa demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, koji ima veliki uticaj u Demokratskoj partiji, kao i sa Klaudijom Teni, predsedavajućom Srpskog kokusa, koja je iz Republikanske partije, iz države Njujork.

Dodao je da je o jačanju saradnje dve zemlje razgovarao i sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, i da predsedavanje Mađarske Savetu Evropske unije predstavlja šansu za Srbiju, ali i za samu Evropsku uniju.

- Zahvalni smo našim mađarskim prijateljima. Zajedno radimo na otvaranju novih klastera, kada je reč o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom - naveo je Đurić, podsetivši da je danas u Vašingtonu održan i Američko-srpski poslovni savet.

- Ovo je šesti međunarodni samit na kome učestvujemo ovog meseca. Dakle, nastavljamo sa ogromnom energijom i entuzijazmom da se borimo za status i poziciju samostalne, nezavisne i slobodne države Srbije u međunarodnoj zajednici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading