Vučić razgovarao sa novoizabranim predsednikom Irana! Dvojica lidera razmenili mišljenje i o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji (FOTO)

Autor:

Vesti

10.07.2024

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgovarali smo o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o mogućnostima za produbljivanje saradnje između naših zemalja u oblastima od obostranog interesa, istakao je Vučić..

Vučić razgovarao sa novoizabranim predsednikom Irana! Dvojica lidera razmenili mišljenje i o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa novoizabranim predsednikom Islamske Republike Iran Masudom Pezeškijanom

 

 

- Čestitao sam predsedniku Pezeškijanu izbor na važnu i odgovornu funkciju i poželeo uspeh u vršenju teških dužnosti koje su pred njim.

- Razgovarali smo o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i o mogućnostima za produbljivanje saradnje između naših zemalja u oblastima od obostranog interesa.

- Zahvalio sam Iranu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije
- istakao je Vučić.

Pezeškijan je odneo pobedu u drugom krugu prevremenih predsedničkih izbora u Iranu kao kandidat reformskog političkog krila, osvojivši 16,384 miliona glasova, odnosno, 53,6 odsto od ukupnog broja izašlih glasača, koji su održani proteklog vikenda.

Njegov protivkandidat, konzervativac Said Džalili, dobio je 13,538 miliona glasova ili 44,3 odsto od ukupnog broja izašlih birača.

Pezeškijan je 69-godišnji kardiolog, a obećao je da će voditi pragmatičniju spoljnu politiku, ublažiti tenzije u pregovorima oko nuklearnog programa i doneti liberalizaciju društva i politički pluralizam.

Obećao je da će oživeti posrnulu ekonomiju, uništenu lošim upravljanjem, korupcijom i američkim sankcijama, piše agencija Rojters. 

Poslanik od 2008. godine, Pezeškijan je sin Azera i Kurdkinje i podržava prava svih manjina u Iranu.

Često je kritikovao gušenje političkog i društvenog otpora u zemlji. Deo Iranaca smatra da neće moći da donese mnogo promena zbog snage Hamneija i njegovih saveznika.

Novi predsednik je 2022. godine od vlasti tražio pojašnjenje oko smrti Mahse Amini, koja je umrla u zatvoru nakon što je uhapšena zbog kršenja pravila o odevanju, što je pokrenulo proteste širom zemlje. 

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
duki

10.07.2024 20:09

iran i srbija uvek grade dobre medjunarodne odnose tako ce da bude i u buduce sa novim predsednikom irana

Katy

10.07.2024 20:31

Razgovor dvojice lidera o geopolitičkoj situaciji pokazuje njihovu spremnost za dijalog i saradnju.

Katy

10.07.2024 20:32

Rzgovor ovog tipa može doprineti boljem razumevanju različitih perspektiva i mogućnosti za rešavanje međunarodnih problema.

Katy

10.07.2024 20:33

Važno je da lideri razmene mišljenja kako bi unapredili bilateralne odnose i stabilnost u regionu.