ĐE VAM JE OBRAZ, CRNOGORCI? Napali Vučića za ulje, a oni ga švercuju u Albaniju

Autor:

Vesti

04.07.2024

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo u prvih šest meseci ove godine uvezli 5,7 miliona litara jestivog suncokretovog ulja iz Srbije. Kako u Crnoj Gori živi 633.158 građana, to bi značilo da svaki potroši po devet litara (?!)

ĐE VAM JE OBRAZ, CRNOGORCI? Napali Vučića za ulje, a oni ga švercuju u Albaniju

Foto: Wallpaper flare, Dijamant.rs, Printscreen/TV Pink

U Crnoj Gori uvozili su jestivo suncokretovo ulje iz Srbije u ogromnim količinama koje premašuju realne potrebe njihovog tržišta. A sve to je rađeno jer tamošnji trgovci i uvoznici potom naveliko švercuju naše ulje, i to najviše u Albaniju, saznaje Republika.

I umesto da se pokriju ušima, oni su se još drznuli, da bi valjda pokušali da sakriju svoja nedela, da pokrenu kampanju protiv Srbije i predsednika Aleksandra Vučića

Naime, Srbija je najveći regionalni proizvođač jestivog suncokretovog ulja, a njegova proizvodnja je zavisno od roda i do tri puta veća od domaćih potreba. A Crna Gora, čak i prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, oko 90 odsto suncokretovog ulja uvozi baš iz Srbije. Samo od januara do maja ove godine uvezla je, prema njihovim zvaničnim podacima, ulja za 5,6 miliona evra, od čega je iz Srbije kupljeno za 5,17 miliona, što je, tvrde, 92 odsto ukupnih potreba.

- Izvoz u Crnu Goru prošle godine bio je 8,4 miliona litara ulja. Dok je samo u prvih šest meseci ove godine izvezeno 5,7 miliona litara jestivog suncokretovog ulja. To je veliki skok u odnosu na prošlu godinu i poljugodišnji prosek. Jer ga preporadaju na crnom tržištu - ukazuje za Republiku dobro obavešteni sagovornik.

Na to ukazuje i prosta računica - kako u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika to bi značilo da svaki građanin potroši devet litara ulja za pola godine (?!).

- Zamislite vi to! Sramota da veća biti ne može, gde li su im čast i poštenje, obraz! Crnogorci švercuju naveliko ulje iz Srbije. Naročito od kada je je počeo rusko-ukrajinski sukob. Jer Ukrajina je najveći proizvođač ulja, ali od kad je počeo tamo rat otežana je nabavka, poskupeo je transport, konačno kvalitet ulja je i zbog tih okolnosti lošiji u odnosu na ulje iz Srbije. I čega su se onda dosetili Crmogorci?! Da švercuju naše ulje i to najviše u Albaniju i delimično na teritoriju Kosova i Metohije. Tako se u Albaniji troši čak oko 50 odsto više jestivog suncokretovog ulja iz Srbije nego ranije - navodi upućeni sagovornik iz Podgorice. 

I ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović demantovao je navode da postoji zabrana izvoza ulja iz Srbije u Crnu Goru. On je, odgovarajući na nekorektnu i konstantnu kampanju koja se vodi iz Crne Gore i usmerena je ka predsedniku Aleksandru Vučiću i Srbiji, ocenio da su ti navodi "izuzetno nekorektan napad i manipulacija oko pitanja trgovine uljem":

Foto: Ministarstvo trgovine

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović: Nekorektna kampanja iz Crne Gore, nema zabrane izvoza ulja

Jasno sam rekao ministru ekonomskog razvoja Niku Đelošaju da nema nikakvih problema sa izvozom ulja u Crnu Goru. Mi trenutno sagledavamo sopstvene zalihe kako bi u slučaju nepredviđenih okolnosti i potencijalnih poremećaja na tržištu imali dovoljne količine za naše građane.

Podsetimo, prethodno su podgoričke Vijesti objavile da crnogorski trgovci i uvoznici od prošle sedmice otežano nabavljaju jestivo suncokretovo ulje iz Srbije i da će zbog toga Ministarstvo ekonomskog razvoja uputiti pitanje vlastima u Srbiji državi da li je doneta zvanična odluka o zabrani izvoza ulja ili neka druga mera. 

Ta kampanja je usledila nakon što je predsednik Vučić prošle sedmice, govoreći o geopolitičkoj situaciji, kazao i da će biti velikih nedostataka hrane u svetu i naveo da već sada postoji ogromna potražnja na tržištu iz regiona za suncokretovim uljem.

- Zbog velikih nedostataka hrane imamo ogromnu potražnju na tržištu regiona za suncokretovim uljem. Mi smo u ovom trenutku malo samo zaustavili, pa ćemo da vidimo kako ćemo dalje da se ponašamo. Zato što, u Ukrajini su skočili troškovi, i radne snage i zbog cena energije koja je viša, koja je veliki proizvođač suncokretovog ulja. A onda kad je njihova cena za sedam - 7,5 odsto niža, ona je ustvari značajno viša nego naša zbog transportnih troškova - kazao je tada predsednik.

 

Dvostruki cilj napada na Srbiju 

U čitavom ovom slučaju Crnogorci su imali dva cilja. Osim primarnog cilja da zarade švercovanjem, sekundarni i opasniji je što je takvim delovanjem planirana destabilizacija tržišta ulja za šta bi se okrivilo državno rukovodstvo Srbije predvođeno predsednikom Vučićem.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading