IZREČENA PRESUDA U SLUČAJU UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA!

Autor:

Vesti

28.06.2024

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

22 godine zatvora za četvoro optuženih!

IZREČENA PRESUDA U SLUČAJU UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA!

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

U Osnovnom sudu u Prištini danas je pročitana presuda u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Optuženi Marko Rošić osuđen je na 10 godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Nedeljko Spasojević na po četiri godine zatvora.

Silvana Arsović i Rade Basara oslobođeni su optužnice.

Prilikom izricanja presude nisu bili prisutni optuženi, već samo advokati, javlja Kosovo online.

Oliver Ivanović bio je srpski političar i ekonomista sa Kosova i Metohije.

Bio je državni sekretar u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju od 2008. do 2012. godine pod ministrom Goranom Bogdanovićem. Bio je član jedne manje srpske političke stranke, Socijaldemokratske partije i politički i humanitarni lider kosovsko-metohijskih Srba sa severa, uglavnom Kosovske Mitrovice.

Bio je član Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju. Bio je osnivač i predsednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda”, jedne od srpskih političkih stranaka koje su učestvovale na parlamentarnim i lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji nakon Briselskog sporazuma.

Ubijen je u atentatu 16. januara 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba nalazio u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde se teretio za navodni ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine. Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. U februaru 2017. mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. je određeno da se brani sa slobode.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading