BEOGRAD SUTRA DOBIJA GRADONAČELNIKA! Sednica Skupštine grada zakazana za 10 sati! EVO KO IMA NAJVEĆE ŠANSE DA RUKOVODI PRESTONICOM!

Autor:

Vesti

23.06.2024

19:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednicu je zakazao predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević nakon što jeponovo izabran za predsednika gradskog parlamenta na konstitutivnoj sednici održanoj 21. juna.

BEOGRAD SUTRA DOBIJA GRADONAČELNIKA! Sednica Skupštine grada zakazana za 10 sati! EVO KO IMA NAJVEĆE ŠANSE DA RUKOVODI PRESTONICOM!

Foto: ST/Nebojša Mandić

Sednica Skupštine Grada Beograda na čijem je dnevnom redu izbor gradonačelnika Beograda, biće odžana sutra. Na dnevnom redu sednice, koja je zakazana za 10 sati, je i izabor zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.

Pre sednice pred odbornicima će se naći i izveštaj Administraitvno-mandatne komisije sa Predlogom odluke o potvrđivanju mandata odbornika, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Sednicu je zakazao predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević nakon što jeponovo izabran za predsednika gradskog parlamenta na konstitutivnoj sednici održanoj 21. juna. Prethodno su verifikovani mandati odbornicima.

Skupština od dana konstituisanja ima zakonski rok od 30 dana da izabere gradonačelnika.

Za razliku od izbora u decembru 2023. godine, koalicija oko SNS formirala je vlast, s obzirom na to da je na junskim izborima osvojila apsolutnu većinu od 64 odbornika (od 110 koliko ih ima u Skupštini grada Beograda). To u praksi znači da će ova politička grupacija, pored predsednika Skupštine grada, daje i gradonačelnika prestonice.

Gradonačelnik se po zakonu bira tajnim glasanjem iz redova odbornika, a za njegov izbor je potrebna prosta većina od 56 odbornika.

To znači da vladajuća koalicija oko SNS može samostalno da izabere igradonačelnika pošto ima ukupno 64 mandata u gradskoj skupštini.

Najveće šanse da bude gradonačelnik daju se Aleksandru Šapiću koji je kandidat vladajuće koalicije za tu funkciju, a u poslednje dve godine bio je na čelu prestonice.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading