"ON JE ZA NJIH ZAROBLJENIK-TROFEJ, SVE MU JE GORE, SVA LJUDSKA PRAVA SU MU ODUZETA": Ćerka Radovana KARADŽIĆA upozorava na sve gore stanje njenog oca! Evo novih informacija!

Autor:

Vesti

22.06.2024

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko puta gubio svest poslednjih dana...

"ON JE ZA NJIH ZAROBLJENIK-TROFEJ, SVE MU JE GORE, SVA LJUDSKA PRAVA SU MU ODUZETA": Ćerka Radovana KARADŽIĆA upozorava na sve gore stanje njenog oca! Evo novih informacija!

Foto: Tanjug/AP

Nakon informacija o lošem zdravstvenom stanju prvog predsednika RS, Radovana Karadžića, koji trenutno služi doživotnu robiju u britanskom zatvoru Vajt, postavlja se pitanje da li mu se krše osnovna ljudska prava, posebno kada je reč o medicinskoj pomoći.

Sonja Karadžić Jovičević iznosi detalje koji ukazuju na sistematsko lišavanje osnovnih prava njenog oca. Prema njenim rečima, Karadžić je više puta gubio svest, a zatvorske vlasti nisu pružile odgovarajuću medicinsku pomoć, dijagnostiku ili terapiju za njegove zdravstvene probleme.


Zanimljivo je istaći da je Britanija zahtevala izručenje Radovana Karadžića, a zahtev je uputio tadašnji ministar pravde u vladi Borisa Džonsona, Dominik Rab. On je "dobijanje Karadžića" objavio na Tviteru pre nego što je on isporučen Britaniji, čime je prekršio pravila i ugrozio bezbednost svih koji su učestvovali u transferu.

Uz to, Sonja Karadžić Jovičević ističe da je Karadžić za britanske vlasti ratni zarobljenik-trofej, čime je potpuno obespravljen i krše mu se sva ljudska prava, posebno pravo na medicinsku pomoć. Ona naglašava da je Rezidualni mehanizam haškog tribunala obavezan da kontroliše uslove služenja kazne i interveniše, ali to ne čini, iako postoji obaveza poštovanja Rezolucije UN, koja podrazumeva i tzv. pravila Nelsona Mendele.

Stavljajući sve ovo u kontekst britanskih mutnih radnji oko Srebrenice i poslednjih dešavanja oko rezolucije, Sonja Karadžić Jovičević zaključuje da mnogo toga postaje jasnije, te da je situacija njenog oca zabrinjavajuća i zahteva hitnu pažnju javnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading