NIŽE RATE ZA STAMBENE KREDITE! Evropska banka smanjila kamatnu stopu!

Autor:

Vesti

06.06.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska centralna banka prvi put u poslednjih pet godina snizila je ključnu kamatnu stopu smanjivši tako pritisak na građane koji imaju kredite u celoj evrozoni.

NIŽE RATE ZA STAMBENE KREDITE! Evropska banka smanjila kamatnu stopu!

Foto: Profimedia Waldemar Thaut

ECB je smanjio svoju kamatnu stopu na 3,75 odsto, s rekordnih četiri odsto, i tako napravio korak ispred američkih Federalnih rezervi (FED) i Banke Engleske, koje još nisu smanjile kamatne stope.

Ovaj potez ECB usledio je nakon odluke Kanade u sredu da smanji zvaničnu kamatnu stopu. Ova odluka imaće, kako procenjuju stručnjaci, domino efekat i veoma brzo će, između ostalog, biti smanjene i rate stambenih kredita na našem tržištu.

Evropska centralna banka, inače, smanjila je kamate u trenutku kada birači izlaze na birališta za izbore širom EU u naredna četiri dana, javlja BBC.

Centralne banke su držale visoke stope u poslednje dve godine da bi smanjile stopu po kojoj cene rastu, pri čemu većina cilja godišnju stopu inflacije od dva odsto. Ali više kamatne stope imaju tendenciju da priguše privredni rast.

Smanjenje kamatnih stopa trebalo bi da podstakne ekonomsku aktivnost tako što će potrošačima i preduzećima učiniti jeftinije zaduživanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading