JAPAN IZABRAO SRBIJU! Azijski ekonomski div višestruko će uvećati investicije kod nas!

Autor:

Vesti

06.06.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge kompanije iz Zemlje izlazećeg sunca otvoriće u našoj državi svoje prve pogone na Starom kontinentu

JAPAN IZABRAO SRBIJU! Azijski ekonomski div višestruko će uvećati investicije kod nas!

Foto: Tanjug/AP, telegraf/vladimir lukic

Japan je izabrao Srbiju za centar svojih ulaganja u Evropi, saznaje Republika.

Prema informacijama našeg portala, mnoge kompanije iz Zemlje izlazećeg sunca otvoriće u našoj državi svoje prve pogone na Starom kontinentu, a ovakva odluka doneta je nakon detaljne analize svih trenutnih ekonomskih parametara Srbije, ali i ambicioznih i utemeljenih planova za dalji razvoj.

EXPO 2027

Koji su sve naši aduti u privlačenju investitora sa svih strana sveta, pa i japanskih pogledajte u okviru uz ovaj tekst, a ono što je sigurno jeste da bitnu ulogu u otvaranju novih stranih fabrika i razvojnih i istraživačkih centara kod nas ima i EXPO 2027. Takođe, svi japanski investitori koji već posluju u Srbiji ističu da su prezadovoljni poslovnim ambijentom i uslovima.

Sve ovo što je saznao naš list preneto je i srpskoj delegaciji na visokom nivou koja je prethodnih dana boravila u poseti Japanu.

Najveći aduti Srbije za privlačenje investitora

1. Stabilna ekonomija

2. Brzorastući BDP
3. Nizak javni dug
4. Subvencije za investitore
5. Relativno niski troškovi poslovanja
6. Jeftini energenti
7. Na korak smo od investicionog rejtinga
8. Izuzetno stabilan kurs
9. Dobra infrastruktura
10. Mreža auto-puteva i brza pruga

Ministarka privrede Adrijana Mesarović, koja je deo naše delegacije, poručila je iz Tokija da geografska udaljenost između Srbije i Japana nikada nije predstavljala prepreku za izgradnju i negovanje prijateljstva i obostrano korisne saradnje. Osim nje, u poseti su, između ostalih, i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, ministarka nauke Jelena Begović, savetnik predsednika Srbije Danilo Cicmil, te predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Obim direktnih japanskih investicija u Srbiju u poslednjih 12 godina iznosi 473 miliona evra, a u poslednjih nekoliko godina ta saradnja je poprimila mnogo jači intenzitet. Neke procene kažu da će samo u naredne dve godine biti investicija iz Japana koliko je bilo u proteklih 10-12 godina. Japan je prošle godine bio deveti na listi stranih investitora.

Govoreći o konkretnoj saradnji, Marko Čadež je konstatovao da je Japancima evropsko tržište izuzetno važno.

- Danas ne možete da poslujete na evropskom kontinentu ako nemate bar deo proizvodnje u Evropi, a zbog logističkih i operativnih troškova - objašnjava predsednik PKS.

IT sektor, inovacije, zaštita životne sredine, biotehnologija...

Japanske investicije od velike su važnosti za razvoj Srbije, imajući u vidu da su japanski investitori naročito usmereni na inovativnu strukturu, energetiku, zaštitu životne sredine, biotehnologiju i IT sektor, što su i prioriteti naše zemlje. Japanske investicije u Srbiji dostigle su gotovo 500 miliona evra, a samo u poslednje dve godine bile su preko 200 miliona evra.

PRERADA HRANE

Kako je naveo, s japanskim kolegama razgovaralo se i o njihovom daljem investiranju u preradu hrane u Srbiji.

- Oni su već prisutni u našoj zemlji, kupili su jednu kompaniju za preradu voća i povrća iz Srbije i jednu kompaniju za pakovanje, a te srpske kompanije su utrostručile svoje prihode otkada su u vlasništvu japanskih partnera - kazao je Čadež.

Inače, u Inđiji je nedavno položen kamen temeljac za fabriku japanske kompanije "JFE Shoji". Evo šta je tada poručio predsednik Aleksandar Vučić:

- Japanski "Nidek" preporučio je "JFE Shoji" da dođe u Srbiju i fabrika u Inđiji biće njihova prva fabrika u Evropi. Reč je o čoveku kojeg sam odlikovao, gospodinu Šimicu, koji je bio posebno zahvalan kada sam ga odlikovao za Sretenje. Taj čovek je, inače, doveo "Nidek" u Srbiju. To je kao kad neka kompanija napravi ćeliju u nekoj zemlji i ima dobro iskustvo, pa to prenese na drugu kompaniju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading