NATO PODVALIO SLOBI PREKO NAŠIH GENERALA! Milošević nije znao istinu o svemu što se događa i planovima agresora?

Autor:

Vesti

01.06.2024

20:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa oficira iz Generalštaba ubedila predsednika da kopnena intervencija treba da počne svakog časa

NATO PODVALIO SLOBI PREKO NAŠIH GENERALA! Milošević nije znao istinu o svemu što se događa i planovima agresora?

Foto: www.profimedia.rs

Nekoliko generala iz samog vrha tadašnjeg Generalštaba izdalo je Kosovo. Oni su tokom bombardovanja 1999, u dogovoru s NATO, bezočno podvalili predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću da Alijansa samo što nije krenula u kopneni napad na SR Jugoslaviju.

Prema njihovoj lažnoj proceni, NATO bi začas pregazio celu državu, zbog čega je Sloba, suočen s potencijalnom katastrofom, prihvatio Kumanovski sporazum i tako faktički predao Kosovo u ruke Albancima.

SVE MINIRANO

Ove šokantne tvrdnje, koje bacaju sasvim novo svetlo na sve što se događalo uoči i tokom bombardovanja, izneo je svojevremeno za naš list sada pokojni vojni analitičar Miroslav Lazanski. Njegove reči i te kako su imale težinu, s obzirom na to da je važio za jednog od najboljih poznavalaca svega što se dešavalo i dešava u Vojsci i oko nje.

- Plan o kopnenom napadu su forsirali Englezi, ali su mu se odupreli generali u Pentagonu jer su znali da je to problematično. U momentu zaključivanja Kumanovskog sporazuma efektive NATO na terenu nisu bile dovoljne za bilo kakvu vrstu kopnene intervencije, posebno što smo mi sve te prostore gde bi oni mogli kopneno da prođu prethodno minirali - objasnio je tada Lazanski i dodao da je mit čak i mnogo puta prepričavana tvrdnja da su Ahtisari i Černomirdin upozoravali Miloševića da će NATO bombama sravniti SRJ da bude ravna kao tepsija.

Republika

Foto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY

 

*Ove tvrdnje prvi je izneo pokojni Miroslav Lazanski

U tom ključnom trenutku, kako je dalje svedočio vojni analitičar, desila se velika laž servirana Miloševiću od nekih njemu bliskih generala iz vrha sistema odbrane. Koliko je kopnena intervencija bila daleko, dokazuje i činjenica da su čak i vazdušni napadi poprimili druge obrise jer od bombardovanja kineske ambasade nijedan ozbiljan vazdušni napad na prostoru Beograda nije zabeležen. A generali su Slobu ubedili da NATO samo što nije krenuo u juriš iz pravca Mađarske i istočne Slavonije.

- Određene zapadne obaveštajne službe su preko nekih naših generala uverile Miloševića da kopnena intervencija samo što nije počela. On je bio pod utiskom takvih stručnih procena nekih u Generalštabu. Jedan general je čak bio sedam dana u poseti Norveškoj, pa potom nestao. Niko ne zna šta je bilo s njim. Posle se vratio i nakon 5. oktobra je ponovo bio u službi - ispričao je Lazanski, koji nije želeo da otkriva imena generala.
Temom izdaje srpskih generala bavio se svojevremeno i general Blagoje Grahovac, koji je te 1999. penzionisan. On je objavio knjigu "Glasovi iz gluve sobe", u kojoj se bukvalno hvalio da je neposredno pre NATO napada lično organizovao prvi tajni kontakt generala Momčila Perišića s oficirima i funkcionerima NATO, kako je napisao, u dogovoru s tadašnjim načelnikom Uprave bezbednosti, generalom Aleksandrom Dimitrijevićem.

TAJNE VEZE

Prema tvrdnjama Ljubana Karana, nekada pukovnika KOS, Grahovac je javno priznao da je uz logistiku koju im je dalo crnogorsko rukovodstvo prebacio Perišića policijskim helikopterom na američki nosač aviona u Jadranu, odakle se, kako tvrdi, "vratio prepariran". Naravno, sve je urađeno tajno, bez znanja državnog i vojnog vrha zemlje. Zato ne čudi, govorio je Karan za Srpski telegraf, što su ova trojica generala kasnije često pominjana po svojim tajnim vezama s NATO. S tim što se, kazao je tada naš sagovornik, general Grahovac jedini time hvali.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

Ljuban Karan, penzionisani pukovnik KOS:

- Tačno je da o kopnenoj intervenciji tada nije bilo ni govora jer bi to bila kap koja bi prelila čašu. Prevršili su meru već i bombardovanjem, pogodili su previše civilnih ciljeva i sve je išlo u fazu prekida. Nisu bili spremni za kopnenu ofanzivu. Da se izdržalo još neko kratko vreme, sigurno bi popuštanja prema Srbiji bila mnogo veća. Međutim, komanda Vojske je u to vreme, umesto da pruži podršku predsedniku, učinila sve suprotno od onoga što je on rekao. Milošević je pogrešio što je smatrao da su mu najpouzdaniji oni generali koji su mu zapravo radili iza leđa.

Vladimir Lazarević, general, bivši komandant Prištinskog korpusa:

- Podatak o tajnom sastanku i svemu ostalom saznao sam tek kad sam dospeo u Hag. Kao vojni komandant na jugu Srbije, nisam bio upoznat s ovim informacijama, ali sam o tome čuo dok sam bio u zatvoru. Nas dole na Kosovu niko nije mogao da plaši kopnenom intervencijom jer smo je mi svakako već preživljavali. Što se tiče ostatka države, najverovatnije je postojao neki opšti NATO plan, međutim, samo ako bombardovanje ne uspe.

Hronologija

- Bombardovanje trajalo 78 dana, od 24. marta do 10. juna 1999.
- Neposredan povod za akciju bio navodni masakr u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše sporazum iz Rambujea
- Vazdušni napadi na početku bili usmereni na vojne ciljeve, a kasnije se proširili na privredne i civilne objekte
- U napadima teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, svetinje
- NATO 8. maja razorio ambasadu Kine, navodno greškom, nakon čega nije više bilo gađanja ciljeva u Beogradu
- Intervencija završena Kumanovskim sporazumom, kojim je Kosovo praktično predato prvo međunarodnim snagama, a potom Albancima
- Procene štete kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara
- Srpske procene su da je poginulo oko 2.500 ljudi, dok je oko 6.000 ranjeno

Vučić: Klinton i Britanci tražili su od Orbana da nas Mađari napadnu

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je pre dve godine da mu je Viktor Orban rekao da su od njega Amerikanci i Britanci tražili 1999. da kopnenim putem napadne Srbiju zbog KiM. Vučić je rekao da mu je Orban dozvolio da to javno iznese da su na njega vršili pritisak da Mađarska tada napadne Srbiju, što je on odbio da uradi.

- Tako je 1999. trebalo Mađarska da kopnom napadne Srbiju, potvrdio mi je Orban i rekao da smem to javno da kažem. Klinton i Britanci su to tražili od njega, da napadne sa severa Srbiju da bi mogli da nam razvuku snage s KiM na Vojvodinu, što je odbijao i pomogao mu je u tome da odbije taj pritisak u Beloj kući Gerhard Šreder - preneo je Vučić.

Dodaje da je Orban otišao u Veliku Britaniju tim povodom i imao razgovore s Tonijem Blerom i posle s Margaret Tačer.

- Margaret Tačer mu je, kada je otvorila vrata, rekla: "Mnogo mi smeta to što si odbio da napadneš Srbiju zato će više britanskih vojnika da pogine", preneo je Vučić šta mu je ispričao Orban.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading